Trhová hodnota spoločnosti Alphabet presiahla 2 bilióny dolárov

Google
Google (Foto: Wikimedia)

Akcie amerického technologického obra Alphabet (GOOGL) v piatok posilnili o približne 10 % a trhová hodnota spoločnosti presiahla hodnotu 2 bilióny dolárov.

K rastu akcií prispeli lepšie ako očakávané výsledky za prvý štvrťrok, taktiež ohlásenie prvej dividendy a masívny plán spätného odkupu akcií v hodnote 70 miliárd dolárov.

Nie je to prvýkrát, čo materská spoločnosť Google dosiahla tento míľnik – stalo sa tak už 8. novembra 2021 v rámci intradenného obchodovania, no spoločnosť v ten deň zisky neudržala a nakoniec uzavrela pod touto hranicou.

Po Microsofte (MSFT), Apple (AAPL) a Nvidii (NVDA) je Alphabet štvrtou najväčšou spoločnosťou na svete z pohľadu trhovej kapitalizácie.

Generálny riaditeľ Alphabet Sundar Pichai uviedol, že prvý kvartál priniesol „silný výkon v oblasti vyhľadávania, YouTube a cloudu.“ Manažment naďalej plánuje investovať do umelej inteligencie (AI) a očakáva, že to prispeje k rastu prevádzkových marží v roku 2024.

Alphabet vyplatí historicky prvú dividendu vo výške 20 centov na akciu, pričom spoločnosť dodala, že „má v úmysle vyplácať štvrťročné peňažné dividendy aj v budúcnosti“.

Graf: Vývoj akcií Alphabet (GOOGL) za posledných 5 rokov

Graf: Vývoj akcií Alphabet (GOOGL) za posledných 5 rokov
Graf: Vývoj akcií Alphabet (GOOGL) za posledných 5 rokov (Zdroj: tradingview)
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre