Automobilový priemysel sa aktuálne nachádza na križovatke medzi minulosťou a budúcnosťou. Stáva sa však hnacou silou zmeny v hospodárstve, ktorá bude formovať budúcnosť výroby na Slovensku. Navyše elektrifikácia mobility mení samotné základy tohto odvetvia, ale otvára nové príležitosti aj výzvy.

To sa dotýka priamo nielen slovenských výrobcov, ale aj ich pestrého portfólia dodávateľov. Úspešní budú tí z nich, ktorí dokážu pružne reagovať na zmeny, investovať do inovácií a udržateľných riešení a vytvárať partnerstvá naprieč odvetviami.

Rok 2024 je preto ešte kritickejší, a to nielen pre globálny automotive, ale aj lokálnych hráčov.

Slovensko stagnuje

Zmena automobilového priemyslu sa na Slovensku už deje. Svedčia o tom plány na výrobu elektrických modelov a investície do výroby batériových modulov.

Existujúca infraštruktúra a skúsenosti s výrobou automobilov však dávajú Slovensku určitú výhodu. Bude však na jeho škodu ak ju v prechode na elektrickú budúcnosť naplno nevyužije.

Stále totiž zostáva otázkou, ako sa Slovensko postaví k podpore priemyslu a dokáže zabezpečiť udržateľným a konkurencieschopným jeho najväčší priemyselný segment.

Automobilový priemysel pritom naďalej rieši nedostatok pracovnej sily. Tá sa musí prispôsobiť novým požiadavkám trhu a technológiám. Avizujú to automobilky, ktoré už dnes spúšťajú nábor na nových, ale kvalifikovaných zamestnancov v oblasti elektrotechniky.

To naznačuje trend, v ktorom výroba vozidiel bude musieť upustiť od kvantity, aby dokázala úspešne zvládnuť elektrickú transformáciu.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa