„Je evidentné, že Európska komisia (EK) zo súčasných príjmov a z toho, ako je európsky rozpočet postavený, nebude môcť dlh splatiť. Investorom, ktorí nakúpili cenné papiere, bude treba peniaze vrátiť, a to aj s úrokom,“ upozorňuje v rozhovore pre TREND členka Európskeho dvora audítorov (EDA) Katarína Kaszasová. Vysvetľuje, aké právomoci dvor audítorov má, v čom nie je možné skontrolovať súčasné vedenie EK a prečo je účasť v júnových eurovoľbách dôležitá.

Rozhovor si môžete vypočuť aj v podcaste:

TREND.sk · Katarína Kaszasová z Európskeho dvora audítorov: Dlh EÚ môže zaťažiť ďalšie generácie

NKÚ SR preveruje obstarávanie vakcín proti covidu a prečo štátne orgány podpísali nevýhodné zmluvy, ktorých obsah nie je verejne prístupný. V tejto veci koná aj Európska prokuratúra a vyšetruje šéfku EK Ursulu von der Leyenovú v súvislosti s podozreniami o konflikte záujmov a z korupcie. Predseda EDA Tony Murphy uviedol, že EK niektorým kontrolám audítorov bráni. Aká je situácia?

Európsky dvor audítorov vykonal od čias covidu celkovo šesť auditov, vydal štyri osobitné správy a dve preskúmania.

Jedna z osobitných správ (Osobitná správa 19/2022 Obstarávanie vakcín proti ochoreniu COVID-19Európskou úniou) sa venovala obstarávaniu vakcín na európskej úrovni. Členské krajiny Únie k tomu neskôr pristúpili vo forme objednávok a kontraktov pre jednotlivé členské krajiny. Po počiatočných výzvach zabezpečili dostatočný počet dávok, no výkonnosť procesu nebola dostatočne posúdená.

Celý systém bol, samozrejme, vytvorený veľmi rýchlo a v čase, keď ešte vakcíny ani neexistovali. Slovensko a celá EÚ zápasili s nedostatkom zdravotníckeho materiálu.

Cieľom systému bolo urýchliť proces a ušetriť čas ako aj vytvoriť diverzifikované portfólio viacerých typov vakcín od viacerých dodávateľov, ak by niektorý z nich vypadol. Toto pôvodné portfólio bolo vyvážené až do momentu, kedy EK s dodávateľom Pfizer/Biontech významne navýšila množstvá dohodnutých dávok.

Aké boli vaše zistenia?

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa