Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V mayskej pyramíde otvorili komnatu hrôzy: Pozostatky vyvolávajú šok
Zdielať na

V mayskej pyramíde otvorili komnatu hrôzy: Pozostatky vyvolávajú šok

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

Na svetlo sveta sa dostal mimoriadny nález, ktorý nám viac približuje mayskú spoločnosť.

V mayskej pyramíde sa podaril mimoriadny objav, pričom boli objavené pozostatky, ktoré by mohli viesť k úplne novým teóriám o Mayoch. Vedci sú zvyknutí na to, že podobne ako staroveké egyptské pohrebiská, aj hrobky mayských vládcov boli umiestnené na neprístupných miestach.

Niet preto divu, že sa zatiaľ našlo len málo kráľovských hrobiek, ktoré by mohli odpovedať na veľké otázky, ktoré výskumníci o Mayoch majú.

Teraz sa však ľady prelomili a história sa mohla ukázať trochu inak, z ďaľšej perspektívy.

POZOSTATKY SPÁLENÝCH KOSTÍ KRÁĽOVSKEJ RODINY NÁJDENÉ V STREDNEJ AMERIKE.

Ohorené kosti kráľa našli archeológovia v dutine pri základoch pyramídy. Spolu s kosťami sa nachádzalo aj množstvo spálených predmetov vrátane zvyškov masiek z nefritu. Vedci majú podozrenie, že po uložení pozostatkov v tejto podobe došlo k zmene režimu. Boli tu uložené kosti poprednej rodiny a je pravdepodobné, že nové vedenie ríše nariadilo pozostatky spáliť.

Aj to malo ukázať, že sa začína nová éra, odlišná od tej starej.

POZOSTATKY AKÉHOSI RITUÁLNEHO ZNESVÄTENIA.

Nastal zlomový bod v dejinách a pozostatky minulosti boli uložené v základoch pyramídy. Odborníci predpokladajú, že pred 1200 rokmi povstal nový mayský vládca. Aj táto udalosť,  sa datuje do ôsmeho storočia.

Podľa výskumníkov ju kedysi sprevádzal rituál: po nástupe nového vládcu k moci sa otvorila kráľovská hrobka a pozostatky sa spálili na verejnom mieste, čím sa spoločnosti signalizovalo, že sa začína nová éra.

Kosti boli neskôr uložené do základov pyramídy. Kosti nájdené v Ucanale nám tak ukazujú kontinuitu mayskej spoločnosti aj symbolický akt politických zmien. 

Súvisiace články