Americký dolár sa v piatok voči jenu vyšplhal na nové 34-ročné maximum. Čiastočne ho podporili údaje o inflácii v Spojených štátoch, ktoré nevykazovali žiadne známky zmiernenia. Boli v súlade s očakávaniami, že americká centrálna banka pravdepodobne odloží zníženie úrokových sadzieb na neskoršie obdobie tohto roka. Krátko pred 18:30 SELČ si dolár k jenu pridával 1,3 percenta na 157,67 jenu. Dolárový index, ktorý sleduje výkon dolára ku košu šiestich popredných svetových mien, mal v rovnakom čase k dobru 0,5 percenta a vystúpil na 106,11 bodu.

Jen voči doláru oslabil po tom, čo v piatok japonská centrálna banka ponechala úrokové sadzby na rovnakej úrovni, hoci naznačila ich budúce zvyšovanie. Keďže kurz jenu je na niekoľkodňových minimách, účastníci trhu sú v strehu a očakávajú možnú intervenciu Japonska na podporu meny.

V Spojených štátoch sa pozornosť sústredila na infláciu. Index cien výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) sa v marci zvýšil o 0,3 percenta, v súlade s predpokladmi analytikov. Index cien PCE je jedným z meradiel inflácie, ktoré Fed sleduje vo svojej snahe dosiahnuť dvojpercentný inflačný cieľ. Pre návrat inflácie k tomuto cieľu je potrebné, aby mesačné hodnoty inflácie priebežne dosahovali 0,2 percenta, pripomenula agentúra Reuters.

„Načasovanie zníženia sadzieb sa pravdepodobne ešte viac posunie, pretože inflácia v službách minulý mesiac opäť zrýchlila,“ uviedol v komentári analytik Jeffrey Roach zo spoločnosti LPL Financial.

Ďalšie dôležité správy

Sídlo japonskej centrálnej banky.
Neprehliadnite

Japonská centrálna banka ponechala svoju menovú politiku bez meny