Prvé zelené obchodné centrum Klokan otvorila spoločnosť KLM na jeseň roku 2022 v slovenskom meste Zvolen. Investícia do zelených opatrení v tomto prípade tvorila viac ako 1,5 milióna eur. Bola to v tom čase najvyššia známa suma investovaná v Českej republike alebo Slovenskej republike do takýchto opatrení. OC Klokan vo Zvolene vyrástlo na ploche 5 hektárov, k dispozícii je 13 tisíc m2 prenajímateľných plôch a 430 parkovacích miest. „So zelenými úpravami sme pri projekte nákupného centra 21. storočia začali už od začiatku stavby, kedy sme zrecyklovali približne stotisíc ton materiálu zo starej kopy stavebného odpadu do terénnych úprav a základov stavby,“ hovorí člen predstavenstva KLM real estate Rastislav Čačko. V tomto trende pokračovali aj pri výstavbe ďalších retail parkov na Slovensku a do dnešného dňa ich otvorili už osem. Posledným z nich na Slovensku je OC Klokan v Bytči a v Čechách v Humpolci a v Lipníku nad Bečvou.

Rastislav Čačko, člen predstavenstva KLM real estate.
Zdroj: KLM real estate
Rastislav Čačko, člen predstavenstva KLM real estate.

V zelených retail parkoch Klokan sa používajú opatrenia ako zelená strecha, ktorej význam je jednak v zadržiavaní dažďovej vody, ale aj v schopnosti znížiť teplotu vo vnútri budovy niekedy až o 3 stupne Celzia a na samotnej streche až o 40 stupňov. Zelené strechy a steny ďalej pomáhajú znižovať prašnosť a CO2 z dopravy, rovnako tak sú prevenciou pred prívalovými dažďami. V obchodných centrách využívajú aj ďalšie opatrenia: „Jednotlivé investície do zelených opatrení prispôsobujeme konkrétnej lokalite tak, aby vytvorila nielen nákupnú zónu, ale aby aj korešpondovala so svojím miestom a zlepšila kvalitu obyvateľstva. Vo Zvolene to je napríklad aj projekt dubovej aleje, ktorá slúži aj pre študentov Technickej univerzity, v ďalšom OC Klokan v Chorvátskom Grobe sa podieľame aj na budovaní cyklotrasy či športového areálu. Zároveň sme tam vysadili viac ako dve tisíc stromov,“ povedal R. Čačko. Hoci zelené obchodné centrá Klokan majú rovnakú filozofiu, v každom meste môžu vyzerať inak a sú v nich použité zelené opatrenia najefektívnejšie pre dané miesto a centrum.

Prvé zelené obchodné centrum Klokan v Humpolci sa môže pochváliť, že okrem zelenej strechy bude mať aj ďalšie opatrenia na zlepšenie životného prostredia a kvality života. Či už to budú vodozádržné opatrenia ako retenčné dlažby, ktoré budú použité na parkovacích miestach, vykurovanie prostredníctvom tepelných čerpadiel alebo zvedenie dažďových vôd zo striech do priľahlého rybníka. „Zároveň sme aplikovali špeciálnu dendrologickú metódu na záchranu vzrastlých stromov počas výstavby, pričom sme zachránili skoro všetky vzrastlé dreviny. Sledujeme svetové trendy a komunikujeme aj s občianskymi združeniami, ktoré prinášajú inšpiratívne riešenia. Potrebujeme ako tak zabrzdiť otepľovanie planéty a takisto riešiť aj problém so zadržiavaním vody. Chceme ísť príkladom, robiť investície s takouto pridanou hodnotou. Zo zákona by sme to ani robiť nemuseli, ale chceme,“ dodal Čačko zo spoločnosti KLM real estate. Spoločnosť už teraz pripravuje spoločnosť otvorenie ďalších sedem zelených obchodných centier v lokalitách Úpice, Uničov, Bystřice pod Hostýnem, Banská Bystrica, Šaľa, Piešťany a Senica.

Rastislav Čačko, člen predstavenstva KLM real estate.
Zdroj: KLM real estate
Rastislav Čačko, člen predstavenstva KLM real estate.

Humpolec Retail Park

Umiestnenie parku: Humpolec
Rozloha ekologického OC: 1,1 Ha
Prenajímateľná plocha: 4 500 m2
Celková výška investície: 215 mil. CZK
Z toho ekologické riešenia: 8 mil. CZK
Vytvorené pracovné miesta: 50
Počet parkovacích miest: 115
Začiatok stavby: 4/23
Koniec stavby: 3/24
Staviteľ: HSF

Lipník nad Bečvou Retail Park

Umiestnenie parku: Lipník nad Bečvou
Rozloha ekologického OC: 1Ha
Prenajímateľná plocha: 3 700 m2
Celková výška investície: 155 mil. CZK
Z toho ekologické riešenia: 4 mil. CZK
Vytvorené pracovné miesta: 40
Počet parkovacích miest: 53
Začiatok stavby: 4/23
Koniec stavby: 3/24
Staviteľ: HSF

Zvolen Retail Park II.

Umiestnenie parku: Zvolen – Západ
Rozloha ekologického OC: 5 ha
Prenajímateľná plocha: 13 500 m2
Celková výška investície: 24 000 000 EUR
Z toho ekologické riešenia: 1 500 000 EUR
Vytvorené pracovné miesta: 200
Počet parkovacích miest: 430
Začiatok stavby: október 2021
Koniec stavby: november 2022
Staviteľ: Keraming

Ilustračné foto.
Zdroj: KLM real estate
Ilustračné foto.

KLM real estate

Developerská spoločnosť KLM real estate pôsobí na trhu od roku 2004. Vznikla spojením viacerých firiem troch spoločníkov – Rastislava Čačka, Vladimíra Bučeka a Michala Kozáčka. Spoločnosť sa venuje developmentu prioritne v oblasti retailu a logistiky, ďalej investíciám v oblasti cestovného ruchu a bytového sektoru.

KLM real estate otvorila od roku 2022 šesť zelených obchodných centier Klokan na Slovensku (Zvolen, Piešťany, Komárno 1 a 2, Chorvátsky Grob, Bytča) a pripravuje ďalšie v mestách ako Banská Bystrica, Svidník, Šaľa, Senica, Dolné Krškany, Rimavská Sobota, či Žilina. V marci roku 2024 otvorila spoločnosť prvé zelené obchodné centrá 21. storočia v mestách Humpolec a v Lipník nad Bečvou.

V priebehu posledných siedmych rokov sa spoločnosť stala najrýchlejšie rastúcou
developerskou spoločnosťou v segmente retailu z pohľadu najväčších prírastkov
prenajímateľných plôch. Do roku 2023 preinvestovala do dvadsaťsedem obchodných centier s prenajímateľnou plochou 100 000 m2 približne 3,5 mld. CZK, v rokoch 2024 - 2025 to už bude vyše 4,5 mld. CZK v osemnástich obchodných centrách v SR aj ČR, s prenajímateľnou plochou ďalších 100 000 m2. V roku 2020 bola spoločnosť nominovaná na cenu ASB Gala Developer roka v segmente retailu.