Foto: TASR/ AP - Seth Wenig

Weinsteina uznal súd v New Yorku vo februári 2020 vinným zo znásilnenia a sexuálneho útoku, za čo mu udelil trest 23 rokov väzenia.

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil vo štvrtok rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a AP.

Sudcovia v rozhodnutí o Weinsteinovom odvolaní konštatovali, že priebeh pôvodného súdneho konania poznačili procesné chyby. Patrilo k nim pripustenie výpovede žien o skutkoch, ktorých sa netýkala žaloba.

Reakcie na verdikt sú dvojaké

„Nariaďuje sa zrušenie (verdiktu) a nový proces,“ napísali sudcovia Odvolacieho súdu štátu New York v rozhodnutí, ktoré prijali pomerom hlasov 4:3.

Weinsteina (72) uznal súd v New Yorku vo februári 2020 zo znásilnenia a sexuálneho útoku, za čo mu udelil trest 23 rokov väzenia. Následne ho za znásilnenie ženy v Beverly Hills odsúdil na 16 rokov odňatia slobody aj súd v Los Angeles. Tento rozsudok je stále právoplatný, preto Weinstein zostane vo väznici.

Obvinenia desiatok žien voči Oscarom ocenenému producentovi sa začali objavovať v roku 2017 a významnou mierou prispeli k vzniku hnutia známeho ako #MeToo. Weinstein trvá na svojej nevine.

„Dnešným rozhodnutím tento súd pokračuje v marení postupného pokroku, za ktorý obete sexuálneho násilia bojujú v našom systéme trestného súdnictva,“ napísal jeden zo sudcov, ktorí so štvrtkovým rozhodnutím nesúhlasili.

Právnik bývalého amerického producenta Harveyho Weinsteina vo štvrtok ocenil zvrat odsudzujúceho rozsudku ako veľký deň pre justičný systém USA. Povedal, že vždy bol presvedčený, že zákon sa na tento súdny proces nesprávne použil. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

„Z hĺbky našich sŕdc, z našich stoviek rokov skúseností sme vedeli, že Harvey Weinstein nemal spravodlivý proces,“ povedal novinárom Arthur Aidala, šéf Weinsteinovho právnického tímu.

Uložiť článok

Najnovšie články