Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Pozvánka na prednášku Vivat Scientia! Nech žije veda!

Popularizačná prednáška v Lučenci priblíži svet lykožrútov

26. 4. 2024 | videné 191-krát

Aprílová prednáška z cyklu Vivat Scientia! Nech žije veda! v Lučenci bude patriť lykožrútom a vedeckému výskumu lesných ekosystémov. V utorok 30. apríla 2024 o 17.00 hod. sa v Mestskom múzeu Lučenec predstaví Miroslav Blaženec z Ústavu ekológie lesa SAV, v. v. i.

Lykožrúty spôsobujú v našich lesoch rozsiahle škody. Vidíme to napríklad aj v lokalite Čierny Balog, kde je podľa lesníkov napadnutá oblasť s rozlohou až 15 tisíc hektárov.  Ako si tento podkôrny hmyz vyberá svojho hostiteľa, ako sa dokáže proti nemu smrek brániť a kedy už proti nemu strom nemá šancu? Dokáže človek takto napadnutej drevine ešte nejako pomôcť? A čo s mŕtvym drevom v lese? Ponechať alebo odstrániť? 

Pozývame Vás na ďalšie stretnutie s vedou, kde sa dozviete odpovede aj na tieto otázky. Do Lučenca zavíta odborník na podkôrny hmyz a smrekové ekosystémy doktor Miroslav Blaženec z Ústavu ekológie lesa SAV, v. v. i. vo Zvolene. V prednáške priblíži, ako veda skúma les, akými otázkami sa výskumníci zaoberajú a aké poznatky najmä o smrekových ekosystémoch a podkôrnom hmyze už vedci nadobudli.

Vedomosti lesných ekológov majú široké možnosti využitia v praxi a sú nesmierne dôležité napríklad pri manažmente chránených území, ochrane lesa a rozhodovaní o praktických opatreniach na ochranu vybraných častí smrekových ekosystémov.

Srdečne Vás pozývame. Vstup je voľný.

Udalosť na Facebooku

Spracovala: Katarína Gáliková

Foto: Miroslav Blaženec

Grafika: Dávid Koronczi

 

 

Súvisiace články