KDH: Fico sa snaží opäť použiť súkromné zdroje ľudí. Ak vláda siahne na peniaze v druhom pilieri, dostane to do ulíc desaťtisíce ľudí, tvrdí Šimečka

ta3
25.4.2024 15:23

Progresívne Slovensko a KDH kritizujú vládu. Tvrdia, že vláda Roberta Fica chce použiť peniaze z druhého dôchodkového piliera. Michal Šimečka reagoval na výroky Fica negatívne. Premiér povedal, že je otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách a v dôchodkovom sporení. PS mu odkazuje, že keď bude treba, protestovať proti tomu budú aj každý deň.

Druhý dôchodkový pilier

Progresívne Slovensko varuje premiéra Roberta Fica pred siahnutím na peniaze v 2. dôchodkovom pilieri. Ak sa o to pokúsi, postavia sa na maximálny odpor a do ulíc dostanú desiatky tisíc ľudí.

„V druhom pilieri si približne 15 miliárd eur nasporili konkrétni ľudia. Asi 1,8 milióna ľudí. Chcem varovať Roberta Fica - nech vám ani nenapadne na tieto peniaze siahnuť! Ľudí ste už v minulosti okradli o stovky eur mesačne hlúpym presunom do garantovaných fondov v tom najmenej výhodnom čase, ale aj opakovaným znižovaním príspevku do druhého piliera,” odkázal Šimečka. 

Súkromné peniaze ľudí

Ľudia podľa Šimečku v druhom pilieri dosahujú solídne zhodnotenie v akciových a indexových fondoch. “Šetria si tak na dôstojnú penziu, ktorú im štát kvôli zlej demografii a šafáreniu tejto vlády nebude vedieť zabezpečiť,” dodal a poukázal na šíriace sa správy o tom, že Robert Fico tieto súkromné peniaze vníma ako potenciálnu korisť. 

“Varujem vás, túto čiaru naozaj nemôžete prekročiť. Akoby nestačilo, že ľudí idete obrať o 4 miliardy eur z Plánu obnovy. Ak sa o to čo i len pokúsite, postavíme sa vám na maximálny odpor. Garantujem vám, že do ulíc dostaneme desiatky tisíc ľudí, a keď bude treba, budú protestovať každý jeden deň, až kým sa im s hanbou neospravedlníte a nezacúvate späť,” uzatvoril Šimečka.

Vyjadrenie KDH

Vládni politici viackrát spomenuli, že peniaze v druhom pilieri by sa mohli investovať napríklad do dopravných projektov.„Správcovské spoločnosti sledujú zhodnocovanie vkladov sporiteľov. Ak by sa mali tieto peniaze použiť na financovanie vládnych projektov, potom to musí byť na báze dobrovoľnosti, a nie z donútenia,“ uviedol poslanec KDH Jozef Hajko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok