Známu pevnosť Boyard ničia vlny. Ak sa neopraví, tak je odsúdená na skazu

Známu pevnosť Boyard ničia vlny. Ak sa neopraví, tak je odsúdená na skazu
Dominik Cenkner

Pevnosť Boyard, ktorá sa stala dejiskom rovnomennej francúzskej televíznej súťaže, ohrozujú rozmary počasia. Kvôli nedostatočnej ochrane pred nápormi vĺn je táto pamiatka z 19. storočia, ktorá sa nachádza v Atlantickom oceáne medzi ostrovmi Oléron a Aix, „odsúdená na skazu“, uviedol v tlačovej správe západofrancúzsky departement Charente-Maritime, ktorý vyhlásil verejnú konzultáciu.

Pôvodne vojenská stavba potrebuje do roku 2028 práce za 44 miliónov eur. „Štúdie dospeli k záveru, že pokiaľ nebudú vybudované štruktúry, ktoré pevnosť Boyard ochránia pred morskými prúdmi a vlnobitím, stavba nevyhnutne prepadne skaze,“ oznámili miestne úrady.

Práce majú začať v roku 2025 a skončiť na prelome rokov 2027 a 2028. Zahŕňajú obnovu niektorých ochranných štruktúr, ktoré existovali v minulosti, a to za použitia betónu, ktorý sa podobá pôvodnej žule.

Po konci stavebných úprav sa počíta s tým, že pevnosť bude prístupná verejnosti. K pamiatke s rozmermi 68 na 31 metrov sa dá priblížiť iba loďou alebo vrtuľníkom.

 

Reláciu Pevnosť Boyard vysielali desiatky krajín

Predpokladaný rozpočet je 36 miliónov eur bez dane a rada departmentu odhlasovala, že na vec schváli 44 miliónov eur. Úrady počítajú s dotáciami od štátu, regiónu Nová Akvitánia a Európskej únie.

Tento rok na jeseň tiež vyhlási výzvu sponzorom. Tí sa budú môcť zapojiť do záchrany pamiatky.

Pevnosť pochádza z čias Napoleona, neskôr sa premenila na väzenie. V roku 1913 prestala byť súčasťou vojenského majetku a nepoužívala sa až do roku 1950, kedy bola zapísaná na zoznam historických pamiatok.

Aj potom ale ležala úhorom, kým ju v roku 1962 v aukcii kúpil istý belgický zubár. Ten ju v roku 1988 predal producentovi televíznych hier Jacquesovi Antoineovi, ktorému sa už v hlave rysoval nový koncept súťaže.

Nasledujúceho roku bola pevnosť predaná za symbolický jeden frank departementu Charente-Maritime, aby sa postaral o všetku obnovu a údržbu stavby.

 

Známa francúzska televízna súťaž Pevnosť Boyard sa začala vysielať v roku 1990. Jej koncept kúpilo zhruba 40 štátov vrátane Slovenskej republiky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd