Keď je reč o čínskych nehnuteľnostiach, John Lam rád pláva proti prúdu, píše Bloomberg. Analytik z UBS totiž pred tromi rokmi šokoval trhy, keď developerskej firme China Evergrande Group v prognóze znížil hodnotenie akcií. Práve v tom čase sa jej ale nesmierne darilo a jej trhová hodnota dosahovala výšku zhruba 47 miliárd dolárov. Zakladateľ firmy Chuej Kcha Jen sa tak stal jedným z najbohatších mužov Ázie. Lam bol aj napriek tomu pesimista a v prognóze developera nešetril. O 11 mesiacov mu dal svet za pravdu, keďže Evergrande sa stal ikonou kolapsu čínskeho trhu s bývaním.

Dnes analytik opäť šokuje a predpovedá postupné oživenie mŕtveho čínskeho trhu s nehnuteľnosťami, ktorý podľa väčšiny analytikov ešte ani zďaleka nedosiahol dno. Dopyt a ponuka sa podľa experta z UBS do roka 2025 vrátia k historickým priemerom a developeri s portfóliami v 21 veľkých mestách pravdepodobne zaznamenajú oživenie akcií.

Podobne ako pri prognóze týkajúcej sa osudu Evergrande kombinuje Lam pri vytváraní hodnotenia údaje s intuíciou. „Vtedy to bol akýsi vnútorný pocit, že niečo nie je v poriadku,“ spomína si 38-ročný analytik na desaťriadkovú správu, ktorá v roku 2021 správne varovala pred potenciálnym kolapsom.

Stávka na oživenie čínskeho trhu s nehnuteľnosťami je dnes rovnako odvážna, ako bola svojho času Lamova prognóza týkajúca sa Evergrande. Predaje a ceny bytov totiž v Číne v marci klesli ešte rýchlejšie než mesiac predtým. Bloomberg Economics očakáva, že sektor bude v roku 2026 zodpovedať iba za 16 percent čínskej ekonomiky oproti 24-percentnému vrcholu, ktorý nastal ešte pred nástupom krízy.

Ďalšie dôležité správy

Chuej Kcha-jen
Neprehliadnite

Šéfovi čínskej developerskej skupiny Evergrande hrozí doživotný zákaz vstupu na akciový trh