Denník N

Z chatrče je možné dostať aj celú osadu. Príbeh Rómov zo Slovenského raja desať rokov po presťahovaní (reportáž)

Deti z osady Strelník v Letanovciach. Foto N – Filip Zacher
Deti z osady Strelník v Letanovciach. Foto N – Filip Zacher

Kedysi sa objavovali v reportážach, že kradnú drevo z národného parku. Žili v drevených chatrčiach s hlinenými podlahami. Dnes sú v murovaných domoch a majú viac peňazí, ale maturitu nemá nikto z nich.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak prídete do Letanoviec a opýtate sa, kadiaľ máte ísť do rómskej osady, pošlú vás naspäť po ceste, ktorou ste prišli. Nie preto, lebo by vás nechceli usmerniť. Do letanovskej osady Strelník totiž musíte ísť cez inú obec.

Strelník sa nachádza pri obci Spišský Štvrtok a práve cez ňu je možné jediné spojenie s Letanovcami. Mapy od Googlu vám nepomôžu, Strelník nepoznajú. A ani na mieste nie je žiadna tabuľa, ktorá by vám povedala, že ste správne.

V posledných mesiacoch to bolo desať rokov, čo títo Rómovia opustili pôvodnú osadu neďaleko Letanovského mlyna a prišli sem. Obec sa ich rozhodla presťahovať aj preto, aby mohla lepšie rozvíjať cestovný ruch. Letanovský mlyn je jedným zo vstupov do Národného parku Slovenský raj. Na mieste pôvodnej osady je dnes drevený portál, ktorý vás víta v národnom parku. Zaparkovať musíte pri ceste polovicou auta na tráve.

Keď deti odídu do školy, všetko zrazu stíchne

Je ráno, sedem hodín. Deti z osady sú v troch skupinkách pripravené po okrajoch asfaltového kruhu, kde sa otáčajú autobusy. Čakajú na autobus do školy, zo starej osady jazdil ráno jeden, teraz tri a ďalšie počas dňa.

Život sa po odchode detí v osade spomalí. O ôsmej čakajú členovia rómskych hliadok obyvateľov, ktorí musia odpracovať 32 hodín za mesiac v prospech obce, aby dostali finančnú pomoc od štátu. Toto pravidlo platí od roku 2014.

Asi dvadsiatku Rómov kontroluje na papieri jeden člen hliadky. Postupne sa dajú do práce. Okrem nich a poľskej dodávky ponúkajúcej zemiaky sa toho veľa nedeje. Osada opäť ožíva, keď sa o jednej popoludní vracajú autobusy s deťmi zo škôl. Počas toho, ako deti vystupujú z jedného z nich, šofér na svojom sedadle už fajčí cigaretu.

Keď deti odišli do škôl, dá sa pokoj využiť na krátke rozhovory s miestnymi. Hovoria, že ich najväčšou starosťou sú preľudnené domy, sú z toho frustrovaní.

Žijú tu aj rodiny, ktoré by si už vedeli zaplatiť stavbu domu alebo by si mohli priviezť aspoň mobilné domy. Len aby sa nemuseli tak tlačiť. Zatiaľ neúspešne.

Obyvatelia osady Strelník žijú v slušných domčekoch, kedysi museli bývať v chatrčiach. Foto N – Filip Zacher
Letanovská osada v roku 2011. Foto – TASR

Kedysi hlinené podlahy a televízory na autobatérie

Marián Žiga je momentálne jediný obyvateľ osady, ktorý má výučný list. Pozýva nás k sebe domov.

Všetkých 96 domčekov na Strelníku má rovnakú dispozíciu. Z krátkej chodby vojdete do väčšej kuchyne, ktorá je zároveň obývačkou – na jednej strane kuchynská linka, na druhej dvojica dverí do menších izieb. Medzi nimi je piecka, na ktorej sa varí a ktorá musí aj vykúriť celý byt.

Plyn v osade nie je, hoci rovno pod osadou vedie vysokotlakové potrubie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie