Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2024, 10:30
Čas čítania 2:46
Dominik Vetrák

RECENZIA: Shogun – prekonalo historické majstrovské dielo aj Game of Thrones a Zaklínača?

RECENZIA: Shogun – prekonalo historické majstrovské dielo aj Game of Thrones a Zaklínača?
Zdroj: FX/Hulu/Disney+
FILMY A SERIÁLY SHŌGUN
Uložiť Uložené

Shogun mal byť novým Game of Thrones. Nakoniec sa stal niečím iným. Oplatí sa ho vidieť?

Keď nejaký seriál vzniká 10 rokov a prežije viacero reštartov s cieľom spraviť ho čo najkvalitnejšie, očakávania divákov aj kritikov sú vysoké. Historický dramatický Shogun z dielne FX (dá sa pozrieť na Disney+) ich naplnil. Natočili ho podľa knižného bestselleru od Jamesa Clavella a zobrazuje boj o moc vo feudálnom Japonsku zo začiatku 17. storočia. 

Odporúčané
Tvorcovia „slovenského GTA“ Vivat Slovakia: Dabing nás nestál veľa. Keby sme mali viac času, grafika a animácie by boli krajšie Tvorcovia „slovenského GTA“ Vivat Slovakia: Dabing nás nestál veľa. Keby sme mali viac času, grafika a animácie by boli krajšie 22. apríla 2024, 8:51

Kým nový dedič trónu nedospeje, Japonsku velí päť regentov. Medzi nimi je ambiciózny Išido, ale aj prefíkaný Toranaga (Hirojuki Sanada z Johna Wicka 4). Ten tvrdí, že nechce zvrhnúť vládu mladého nástupcu a stať sa tak šógunom. Ostatní mu to však neveria, a tak sa Toranaga musí dostať z prísne stráženého hradu Osaka a vybudovať si armádu.

Shogun
Zdroj: FX/DIsney+

Začína sa tak hra mačky s myšou a v každej epizóde sa divák dočká premyslených politických ťahov, intríg a prefíkaných trikov, najmä v podaní Toranagu. Ten je v podstatnej nevýhode, no odmieta sa vzdať a kuje plán na dosiahnutie svojich cieľov. Čo to v skutočnosti je? Vzhľadom na Toranagovo správanie a to, ako ho tvorcovia seriálu vykreslili, je to v prvom rade prekvapenie, avšak perfektne vybudované.

Minisériu netradične postavili na tom, že sa na udalosti nepozerajú očami kladného hrdinu, a divák si postupne uvedomuje, že ten, komu od začiatku fanúšikuje, je bezcitný záporák. Shogun má jeden z najlepších scenárov v rámci seriálovej tvorby. Každá jedna postava má prepracované osobnostné črty a výrazné charaktery.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 158620 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia