Zdroj: BoysPlayNice

Obraz dvoch žien v Bugatti odkrýva príbeh nevšedného priateľstva. Loft inšpirovala najrýchlejšia žena sveta, Eliška Junková

25. 04. 2024
Zdieľať

Vstúpite do priestoru loftu a neviete, či ste vo fabrike, v servise alebo skutočne v byte. Apartmán s drsným industriálnym dizajnom, zjemneným prvkami zo začiatku 20. storočia, navrhli architekti Bet Orten a Matěj Hájek ako poctu automobilovej pretekárke Eliške Junkovej.

Modrany, bývalá historicky významná priemyselná časť Prahy, vstupujú do novej éry. Jej industriálny ráz zostal a vytvoril jedinečného genia loci. Z miest, kam sa pred sto rokmi schádzali tisíce robotníkov, je dnes vyhľadávaná rekreačná lokalita s množstvom vyžitia.

S projektom Vanguard prichádza populárny fenomén loftového bývania aj do Prahy. O bývaní, ktoré bolo pôvodne továrňou na letiskové súčiastky, hovoria ako o svetobežníkovi. Svetobežníkovi, ktorého babička bola celoživotnou blízkou priateľkou automobilovej pretekárky Elišky Junkovej, láskavej a odvážnej dámy, ambasádorky Bugatti na Cejlóne.

Pohľad na jedálenský stôl s projektorom nad ním.

Keď treba, jedálenský stôl v okamihu zmení funkciu na konferenčný priestor, vhodný na stretnutia s obchodnými partnermi. Zdroj: BoysPlayNice

Všetky fotografie si môžete pozrieť vo fotogalérii na konci článku.

Cestovateľ v čase

„Návrhom interiéru sa vinie duch imaginárneho hrdinu. Vizionára. Cestovateľa v čase. Svetobežníka, ktorý s presným zameraním sleduje špirálu vývoja moderného veku. Nespočíva však iba v minulosti, má fantáziu a prostriedky spoluutvárať podobu budúcnosti. Slovo spoluutvárať je kľúčom k pochopeniu rozvrhnutia priestorových funkcií,“ dešifrujú nevšedné poňatie priestoru architekti.

„Krása leží medzi strohosťou a zložitosťou.“

Jednotlivé časti loftu sa podobne ako život pretekárky točia okolo zaslúžených víťazstiev, jazdy s obrovským citom pre auto aj pre trať. Nemôže chýbať stará čiernobiela fotografia dvoch usmievajúcich sa mladých žien v Bugatti T35, zasypaných kvetmi.

Pohľad na pracovný kútik pod schodami.

Vstavaný blok z oceľovej konštrukcie a sadrokartónu má mnoho osobitných prvkov. Zahŕňa pracovný kút, svetlopriepustné panely zabudované v podhľade a úložné systémy, ktoré pripomínajú skrine v spálňach prvej polovice 20. storočia. Zdroj: BoysPlayNice

Všetky fotografie si môžete pozrieť vo fotogalérii na konci článku.

Klubová atmosféra

Najväčší priestor otvoreného prízemia zaberá centrálna obývacia časť. Na ňu nadväzuje kuchynská linka s barovým ostrovom a rozmerný jedálenský stôl, ktorý môže slúžiť aj ako konferenčný. Stredovú os uzatvára výsuvná projekčná plocha prekrývajúca široké pásové okno s výhľadom do krytého garážového stojiska.

Prečítajte si tiež
Nekonvenčný byt v Prahe je plný zákutí a tajomstiev. Neuveríte, čo všetko doň jeho majiteľka ukryla

Dôležitým momentom realizácie je stretávanie sa s inšpiratívnymi osobnosťami. Autori do priestoru továrne vniesli klubovú atmosféru, ktorá sa ľahko prispôsobí formálnejším i neformálnym akciám. Prechodu z formálnej do uvoľnenej atmosféry napomáha aj osvetlenie, ktoré vynikne po západe slnka.

Detail na kuchyňu v industrialnom štýle.

Obývačka s kuchyňou svojím dizajnom pripomínajú klubové sedenie vedľa baru. Zdroj: BoysPlayNice

Všetky fotografie si môžete pozrieť vo fotogalérii na konci článku.

Pohyblivé steny a závesy

Pri veľkých otvorených priestoroch je dôležitá možnosť funkčného členenia. V tomto prípade sú odpoveďou pohyblivé steny a závesy. Umožňujú variabilne členiť obytné zóny bez toho, aby sa vytratila vzdušná a slobodná dimenzia miesta.

Prečítajte si tiež
Neuveriteľné, na akom mieste stála bývalá továreň na mramor. Po obnove je z nej loft s atmosférou nekonečnej dovolenky

Súkromie v otvorenom lofte je vložené do vstavaného modulu, ktorý dotvára dynamiku nevšedného bytu. V ňom nájdete pracovný kút s úložnými priestormi a schody vedúce na poschodie. Tu sa nachádza vyvýšená galéria. Jej súčasťou je aj lôžko pre hosťa, priechodný šatník a oddelené miestnosti so sprchou a s toaletou.

Pohľad na galériu na poschodí s kreslami.

Po čiernom oceľovom schodisku vyjdete na vstavaný modul s pracovňou, šatníkom a hygienickým zázemím. Autori projektu tento priestor nazývajú jednoducho mostík. Jeho súčasťou je i hosťovské lôžko. Zdroj: BoysPlayNice

Všetky fotografie si môžete pozrieť vo fotogalérii na konci článku.

Recyklácia aj upcyklácia

Dnes čoraz častejšie počujeme slová recyklácia a upcyklácia. V tomto projekte sú synonymami súčasnej elegancie. Recyklované plasty fungujú ako svetlopriepustné panely v podhľade šatne, na toaletách a v ploche dverí. Ba čo viac, sú modelovým prototypom, symbolom odvahy prekročiť prah známeho a zaužívaného, posunúť sa vpred a hľadať nové riešenia.

Časť kúpeľne v industriálnom štýle.

Kombinácia modrozelených keramických obkladov, zeleného umývadla a čiernej ocele pôsobí ešte dramatickejšie vplyvom podhľadu zo svetlopriepustných panelov z recyklovaných plastov. Zdroj: BoysPlayNice

Všetky fotografie si môžete pozrieť vo fotogalérii na konci článku.

Pocta Eliške

„Osobnosť pretekárky Elišky Junkovej prestupuje návrhom celého loftu. Klímu bytu ovplyvňuje práve duch priekopníckej éry automobilových pretekov. Medzivojnové obdobie 20. storočia, dve odvážne dekády, keď človek plný sebadôvery hľadel do hviezdnej budúcnosti, objavoval nové technológie, nepoznal limity… Modernizmus, futurizmus, funkcionalizmus spája fascinácia čistými líniami, energiou v pohybe, aerodynamickými tvarmi, zaoblenými rohmi. Klasickej modernite je podriadená aj paleta elementárnych materiálov, kov, betón, drevo, kameň, sklo,“ uzatvárajú autori projektu Bet Orten a Matěj Hájek.

Pohľad Ferrari 328 GTS v garáži.

V garážovom stojisku čaká na svoju chvíľu Ferrari 328 GTS. Zdroj: BoysPlayNice

Všetky fotografie si môžete pozrieť vo fotogalérii na konci článku.

Industriálny byt Vanguard

Dizajn projektu VNG 903 – Svetobežník je stretnutie (post)industriálnej architektúry s duchom modernizmu začiatku 20. storočia. Návrh loftu vznikol ako pocta pretekárke Eliške Junkovej. Práve preto jeho klímu ovplyvňuje priekopnícka éra automobilových pretekov.

Ateliér: SKULL studio, www.skullstudio.net
Autori:  Bet Orten, Matěj Hájek
Projekčný tím: Adéla Křížková
Plocha: 133 m² byt, 48 m² garáž
Projekt: 2023
Realizácia: 2023
Lokalita: Praha, Česká republika
Použité materiály:

  • Autorská kuchyňa oceľová konštrukcia s brunírovaným plechom, dubová dyha
  • Vstavané skrine korenicová dyha vo vysokom lesku s intarziami
  • Podlaha cementová stierka
  • Pódium pod posteľou preglejka
  • Vstavba sadrokartónové obloženie a fasádna stierka

Text: Sabína Zavarská
Zdroj: linka.news, časopis Môj dom
Foto: BoysPlayNice

Kategória: Návšteva
Tagy: funkcionalizmus loftové byty
Zdieľať článok
Ako pestovať a používať aloe vera? Viete, že pomáha aj v záhrade?Urob si sám

Ako pestovať a používať aloe vera? Viete, že pomáha aj v záhrade?

Je naozaj chov králikov taký nenáročný? Čo všetko treba pri ňom dodržať? Odpovedá farmár Martin BagarUrob si sám

Je naozaj chov králikov taký nenáročný? Čo všetko treba pri ňom dodržať? Odpovedá farmár Martin Bagar

Záhradný odpad ako poklad: Ako premeniť lístie a rastlinné zvyšky na zdroj živín a prvky do záhradyZáhrada

Záhradný odpad ako poklad: Ako premeniť lístie a rastlinné zvyšky na zdroj živín a prvky do záhrady

Ako si Štefan zhotovil domácu udiareň zo zvyškov, ktoré našiel v pivniciUrob si sám

Ako si Štefan zhotovil domácu udiareň zo zvyškov, ktoré našiel v pivnici

Diskusia