Sektor obrany spolu s ropou a tabakom býval kráľom outsiderov. Investori sa akcie obranných spoločností zdráhali nakupovať nielen z morálnych dôvodov, ale aj kvôli jeho chabým vyhliadkam.

S príchodom ruskej invázie na Ukrajinu však európsky vojenský priemysel zažíva rozmach a akcie európskeho leteckého a obranného priemyslu s veľkým náskokom prekonávajú americké náprotivky. Referenčný index Euro Stoxx Aerospace & Defense si aj po nedávnej korekcii od roku 2022 pripísal vyše 190 percent. Všeobecný európsky benchmark Stoxx Europe 600 za rovnaký čas stihol narásť len o 24 percent.  

Z obrovského dopytu po vojenských potrebách najviac profituje nemecký výrobca Rheinmetall, ktorého akcie v posledných dvoch rokoch poskočili päťnásobne. Rolls Royce, druhý najväčší výrobca leteckých motorov, za tú istú dobu pridal 340 percent, švédsky výrobca radarov SAAB získal 290 percent a britský dodávateľ leteckej techniky BAE Systems stúpol o 114 percent.  

„Európske prezbrojovanie sa ešte len rozbieha. Aj preto si myslím, že súvisiace akcie majú priestor na ďalší veľký rast,” tvrdí riadiaci partner spoločnosti Agency Partners Nick Cunningham. Podobné presvedčenie zdieľajú aj viacerí inštitucionálni investori. Tí sa spolu s retailovými obchodníkmi v posledných mesiacoch do obranných akcií aktívne hrnú. Vyplýva to z analýzy Saxo Bank, podľa ktorej sa počet denných obchodov s akciami obranných spoločností za prvý kvartál 2024 medziročne zvýšil o 140 percent.  

„V súvislosti s rastom vojenských výdavkov v dôsledku napätej geopolitickej situácie sme presvedčení, že sektor obrany zostáva neodmysliteľnou súčasťou portfólií manažérov investičných fondov,” hovorí Gregoire Laverne, manažérka fondu APICIL Asset Management, ktorý vlastní pozície v obranných spoločnostiach Thales a Safran.  

Hodnota sa čiastočne stratila  

Rekonfigurácia vojenských kapacít hlavných svetových ekonomík vedie k tomu, že väčšina obranných titulov sa v súčasnosti obchoduje za nevídanú prirážku. Analytici spoločnosti Goldman Sachs už začiatkom apríla upozorňovali na prehriate valuácie, ktoré sužujú celý sektor. Ten sa v súčasnosti obchoduje za 20-násobok predpokladaných ziskov, hoci sa pred inváziou Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 obchodoval za deväťnásobok. Vyplýva to z údajov, ktoré zostavila agentúra Bloomberg.  

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa