24.4.2024 20:18 | Správy

TikTok pod tlakom EÚ: Sociálna sieť prijala zásadné rozhodnutie

Zdroj: iStockphoto

Týka sa jej novej aplikácie TikTok Lite.

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastavila program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite. Dôvodom sú obavy Európskej komisie (EK) z jeho potenciálne návykovej povahy, ktorá by mohla ohrozovať najmä deti. Program odmeňovania má byť pozastavený minimálne počas doby, kým bude TikTok pracovať na vyriešení obáv Európskej komisie. TASR o tom informuje na základe správ AP a DPA.

Systém odmien v TikTok Lite umožňoval používateľom zbierať body za sledovanie videí a vymieňať ich za rôzne odmeny, ako napríklad poukážky Amazon či darčekové karty na PayPal. EK však vyjadrila znepokojenie nad tým, že platforma nedostatočne posúdila riziká pre duševné zdravie a návykovosť, ako to vyžaduje zákon o digitálnych službách (DSA).

Komisia dala sieti TikTok ultimátum 48 hodín na to, aby preukázala, že program odmeňovania nepredstavuje hrozbu pre duševné zdravie detí. V opačnom prípade jej hrozilo pozastavenie funkcie.

TikTok v reakcii na požiadavky EK uviedla, že sa snaží o konštruktívnu spoluprácu s regulátormi a dobrovoľne pozastavuje program odmeňovania v TikTok Lite.

Čítajte aj Ohrozuje jeho nová appka duševné zdravie detí? TikTok zareagoval na ultimátum EÚ

Deti nie sú pokusnými králikmi

Európsky komisár Thierry Breton v tejto súvislosti zdôraznil, že „deti nie sú pokusnými králikmi pre sociálne médiá". Poukázal aj na prebiehajúce kontroly hlavnej aplikácie TikTok zo strany EÚ.

Budova čínskej sociálnej siete TikTok v americkom meste Culver City. Zdroj: TASR/AP

Aplikácia TikTok Lite je podobná veľmi populárnej aplikácii TikTok, ale využíva menej pamäte. Tento mesiac bola uvedená na trh v Španielsku a Francúzsku.

Čítajte aj Možný zákaz siete TikTok v USA je opäť bližšie k realite

(TASR)