Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nad Slovenskom prebehne vesmírna šou! Neuveríte vlastným očiam: Stane sa to už o pár hodín

Polárna žiara nad mestom Yellowknife, Kanada Zobraziť galériu (2)
Polárna žiara nad mestom Yellowknife, Kanada (Zdroj: Andrej Tichý)

BRATISLAVA - Slovákov čaká poriadna šou. Na oblohe budeme môcť pozorovať úkaz s názvom aurora borealis, ktorá je v našich končinách lepšie známa ako polárna žiara. Nebeské divadlo si však bude môcť užiť len hŕstka šťastlivcov. Pokiaľ chcete vidieť prírodnú svetelnú šou, spoliehať sa musíte na perfektné podmienky, vrtochy počasia vám v tom môžu ľahko zabrániť.

archívne video

Polárna žiara - unikátny jav za polárnym kruhom (Zdroj: Image Bank Sweden)

Slováci budú mať jedinečnú šancu môcť pozorovať polárnu žiaru, ktorá sa obvykle vyskytuje, len v severných zemepisných šírkach, píše portál iMeteo. Pokiaľ patríte medzi hŕstku šťastlivcov, vďaka výborným poveternostným podmienkam ju budete môcť pozorovať aj zo Slovenska.

Polárna žiara sa na oblohe zjaví v dôsledku výronu žiarenia z našej najbližšej hviezdy - Slnka, ktorú vedci zaznamenali ešte v sobotné ráno. Žiarenia tak má namierené priamo k našej planéte. Po zrážke s ochrannou vrstvou sa tak na oblohe zobrazí nádherné divadlo.

Polárna žiara nad mestom Yellowknife, Kanada
Zobraziť galériu (2)
Polárna žiara nad mestom Yellowknife, Kanada  (Zdroj: Getty Images)

V noci z 24. na 25. marca by tak mohli obyvatelia severu Slovenska pozorovať túto krásu. Pokiaľ si chcete byť istý, že to nezmeškáte, vydajte sa na nočnú túru, pri ktorej budete mať nekrytý výhľad priamo na sever. Polárnu žiaru tak s najväčšou istotou budete môcť vidieť medzi 18. a 22. hodinou.

Poveternostné podmienky však nebudú práve najlepšie, pozorovanie polárnej žiary môže komplikovať zvýšená premenlivá oblačnosť, ktorá nad veľkou časťou nášho územia bude pretrvávať aj počas čarovnej noci.

Viac o téme: Aurora borealisPolárna žiara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu