Vyskúšajte, ako si pripraviť makový závin, ktorý nepraskne, s našim overeným receptom. Tento jednoduchý návod vás krok za krokom prevedie procesom prípravy dokonale vláčneho a voňavého makového závinu.

Makový závin, ktorý nepraskne

Makový závin je tradičná pochúťka, ktorá dokáže prevoniať celý dom a zaručene poteší každého maškrtníka. Aby sa však predišlo častému problému praskania závinu počas pečenia, je dôležité venovať pozornosť nielen kvalite surovín, ale aj správnej príprave cesta a plnky.

Tu je overený recept, ktorý vám pomôže pripraviť perfektný makový závin, ktorý nepraskne, zostane celý a nerozpadne sa. Tu je náš ďalší recept na domáci makovník.

Ingrediencie

  • 1 kg polohrubá múka - 7 dl mlieka - 1 kocka čerstvého droždia - 5 PL kryštálového cukru - 200 gramov mletého maku - 250 gramov hrudkovitého alebo jemného tvarohu - 1 ks žĺtok - 125 g masla alebo Hery - citrónová kôra podľa potreby - 1 balíček vanilkového cukru - štipka soli - olej na potretie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku: Zohrejte 250 ml mlieka s dvoma polievkovými lyžicami kryštálového cukru a pridajte kocku droždia. Nechajte kvások pracovať približne 10-15 minút, kým nezačne peniť.


     
  2. Príprava cesta: Do väčšej misy preosejte múku, pridajte štipku soli, zvyšok cukru, citrónovú kôru, vlažné mlieko, roztopené maslo alebo Heru a pripravený kvások. Dobre vymiešajte cesto, ktoré by malo byť na začiatku pomerne mäkké a lepkavé. Prikryte ho a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1,5 hodiny, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.


     
  3. Príprava plnky: Maková plnka: Uvaríte mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáte mak a dobre premiešate. Nechajte vychladnúť. Tvarohová plnka: Zmiešajte tvaroh, žĺtok a cukor podľa chuti.


     
  4. Tvarovanie závinu: Rozdelte vykysnuté cesto na dve časti. Každú časť vyvaľkajte na pomúčenej doske na tenký obdĺžnik. Cesto natriete jednou z plní, pričom začínate makovou a končíte tvarohovou. Okraje cesta mierne zahnite dovnútra, aby pri pečení nevytekla plnka.


     
  5. Pečenie: Záviny preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte ich ešte 10 minút podkysnúť. Pred pečením záviny potrite olejom a pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 30 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.


     
  6. Dokončenie: Hotové záviny hneď po vybratí z rúry potrite maslom, čo zabezpečí krásny lesk a pridá vláčnosť. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Tipy na to, aby závin nepraskol: Uistite sa, že cesto je dostatočne elastické a naťahovateľné. Pri vaľkaní cesta nechajte hrubšie okraje, ktoré zahnite dovnútra, čím zabránite vytečeniu plnky. Pred pečením cesto popichajte vidličkou, čo umožní úniku pary a predíde praskaniu. Tento recept na makový závin je nielen chutný, ale aj vďaka správnej príprave zachová svoju perfektnú štruktúru a nepraskne počas pečenia.

Videorecept