Denník N

Aké rastliny, huby a živočíchy žijú vo voľnej prírode v Bratislave? Verejnosť sa môže zapojiť do štvordňovej výzvy

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • „Príroda je všade okolo nás, ale v urbanizovanom svete a pri rýchlom životnom tempe si ju nevšímame,“ vraví Alena Vaľková, organizátorka City Nature Challenge v Bratislave, a dodáva, že cieľom projektu je prepájať obyvateľov miest s prírodou. Výzva sa začína v piatok 26. apríla a potrvá do 29. apríla.
  • Podľa organizátorky majú takéto projekty pozitívny vplyv aj na naše duševné zdravie. Napríklad v štúdii z roku 2017 ľudí požiadali, aby denne urobili tri fotky pekných vecí z prírody, ktoré si všimli počas prechádzky so psom alebo cestou do práce. „Už taká malá vec mala pozitívny vplyv na ich duševnú pohodu.“

V štyroch lokalitách v okolí Paríža si vedci všimli, že miestne fialky majú menšie kvety, produkujú menej nektáru a čoraz viac sa spoliehajú na samoopelenie ako rastliny pred pár desaťročiami. Predpokladaným dôvodom je pokles opeľovačov v mestskom prostredí.

Možno vám to pripadá ako nevinná poznámka, ale nie je.

Tento výskum ukazuje, že fialky a opeľovače sa ocitli v začarovanom kruhu: málo nektáru ďalej redukuje hmyz a málo hmyzu vytvára ďalší tlak na samoopelenie rastlín. A tak dokola.

V ruchu mesta hrozí, že si nevšimneme, že drobné fialky sú aktérom veľkého príbehu o evolúcii a biodiverzite. Niečo podobné sa možno odohráva aj vo vašom okolí, ale zatiaľ ste si to nevšimli.

Zapojí sa Bratislava

Väčšiu všímavosť k prírode v meste chce pestovať globálny projekt nazvaný City Nature Challenge 2024.

Obyvateľov miest a fanúšikov prírody a vedy vyzýva, aby pozorovali a zdieľali fotografie voľne rastúcich rastlín, húb a voľne žijúcich živočíchov. Slúži na to bezplatná aplikácia iNaturalist.

Štvordňová výzva sa začína tento piatok 26. apríla a potrvá do pondelka 29. apríla vrátane. Zo slovenských miest sa do nej zapojila Bratislava.

Denník N sa rozprával s miestnou organizátorkou City Nature Challenge v Bratislave Alenou Vaľkovou, aby nám povedala viac o tomto projekte či o fungovaní aplikácie iNaturalist. Vaľková je predsedníčkou občianskeho združenia Stromosvet, ktoré u nás projekt zastrešuje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie