Humanoidný robot spoločnosti Tesla, známy ako Optimus, by sa mohol začať predávať koncom budúceho roka, uviedol generálny riaditeľ Elon Musk. Očakáva sa, že do konca tohto roka budú roboti vykonávať úlohy vo výrobných závodoch Tesly.

Vývoj humanoidných robotov prebieha už roky a zaoberajú sa ním spoločnosti ako Honda, Hyundai Motor prostredníctvom Boston Dynamics, či startup Figure podporovaný spoločnosťami Microsoft, Amazon a Nvidia. Humanoidní roboti majú potenciál riešiť nedostatok pracovnej sily a vykonávať opakujúce sa, nebezpečné alebo únavné činnosti v rôznych odvetviach.

Figure
Neprehliadnite

Inteligentní humanoidní roboti sú trendom. Bezos a ďalší investujú, aby predbehli Muska

E. Musk verí, že predaj robotov by sa pre Teslu mohol stať významnejším segmentom podnikania, než je samotná výroba automobilov. Podľa jeho slov má Tesla najlepšiu pozíciu na dosiahnutie objemovej produkcie humanoidných robotov s efektívnym využitím umelej inteligencie, ktorá bude v jadre prevzatá z áut Tesla.

Automobilka doteraz zverejnila informácie o dvoch generáciách robota Optimus. Prvú generáciu s prezývkou Bumblebee predstavila v septembri 2022. Tento rok zverejnila Tesla video druhého dvojnohého robota, ako skladá tričko. Na porovnanie, startup Figure vo februári ukázal video svojho robota Figure 01, ako pripravuje kávu, a spoločnosť Boston Dynamics minulý týždeň odhalila novú plne elektrickú verziu svojho humanoida s názvom Atlas.

Ďalšie dôležité správy

Robot Atlas od Boston Dynamics
Neprehliadnite

Boston Dynamics predstavuje úplne nového humanoidného robota Atlas