Vedenie RTVS je novým zákonom znepokojené: Ide o účelovú zmenu na ovládnutie médiá

Vedenie RTVS je novým zákonom znepokojené: Ide o účelovú zmenu na ovládnutie médiá Foto: RTVS

Vedenie RTVS so znepokojením prijalo informáciu, že vláda dnes (24. 4.) schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) jeho prijatím v Národnej rade SR zanikne.

"Schválenie zákona o STVR znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardami. Legislatívne podmienky boli nastavené tak, že nebolo potrebné rušiť celú inštitúciu. V prípade, že vzniká potreba zo strany vlády zlepšiť situáciu v RTVS a meniť procesy a nastavenia, nie je potrebné prijímať nový zákon, ale novelizovať už existujúci zákon o RTVS. Zrušenie inštitúcie prinesie so sebou na určité obdobie otrasy a destabilizáciu všetkých systémov a zložiek, ktoré tvoria verejnoprávne médium," píše v stnovisku vedenie RTVS. Zároveň upozorňuje, že finančné náklady súvisiace s touto zmenou sú odhadované na niekoľko miliónov eur

Vedenie RTVS konštatuje, že napriek mnohým výzvam na začatie konštruktívneho dialógu a riešenie situácie sa súčasná vláda rozhodla pre účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium.

Vláda dnes schválila návrh nového zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) z dielne Martiny Šimkovičovej, po schválení ktorého v snemovni by vo funkcii skončil terajší riaditeľ Ľuboš Machaj. Predstavitelia vládnej koalície na Slovensku kritizujú činnosť verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ktorý teraz funguje pod názvom Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Opozícia a niektoré zahraničné inštitúcie už skôr tvrdili, že slovenská vláda chce RTVS ovládnuť; ministerstvo kultúry medzitým predlohu zákona čiastočne upravilo, aj tak návrh zákona je vo viacerých smeroch problematický a odporuje princípu nezávislosti.