Dobré noviny
Kedysi ho odstrkovali, dnes k nemu vzhliadajú. Nezlomný chlapec s Downovým syndrómom každého ohúril
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Kedysi ho odstrkovali, dnes k nemu vzhliadajú. Nezlomný chlapec s Downovým syndrómom každého ohúril

— Foto: Instagram/specialolympicsgb, Twitter/GWR

Llyodovi sa podarila úžasná vec.

„Aj ľudia s mentálnym znevýhodnením môžu dosiahnuť úžasné veci, ak dostanú príležitosť,“ pripomína Ceri, mama 19-ročného tínedžera s Downovým syndrómom. Aj keď to má Lloyd Martin v živote ťažšie ako jeho rovesníci, pred pár dňami si vďaka podpore tisícového davu splnil obrovský sen. Ako najmladší bežec s týmto znevýhodnením úspešne zabehol maratón.

Roky odmietania

Lloyda, ktorého rodina pochádza z waleského hlavného mesta Cardiff, športové kluby pre jeho diagnózu v mladšom veku odmietali. Napriek tomu sa odmietol vzdať a cestu k športu si predsa len našiel. „Prvých pár rokov jeho života sme strávili bojom, aby sme sa dostali do klubov a často nás odmietli,“ cituje jeho mamu portál Daily Mail.

Dodala, že keď bol dieťa, túžil sa pripojiť k gymnastickým a futbalovým klubom, no bolo im povedané, že potrebuje individuálny prístup. „Aj keď som sa ponúkla, že s ním zostanem, povedali, že rodičom zostať nedovoľujú. Vždy to bola len facka. Najmä keď ako mama viete, aký je schopný,“ dodala.

Svetový rekordér

Nakoniec sa ako osemročný zapísal do športového klubu, ale Ceri nikdy necítila, že by bol skutočne akceptovaný. Napriek tomu trénoval a postupne sa dočkal výborných výsledkov. Ten najväčší úspech však prišiel len pred pár dňami, keď po boku svojej mamy dokončil Londýnsky maratón.

Viac si môžete prečítať na ďalšej stránke.

Časť 1 / 2

Už ste čítali?