Inšpiroval sa pop-artom od Petra Pavla? Peter Pellegrini robí tajnosti okolo oficiálneho prezidentského portrétu
Diskusia/ 7Uložiť článok
2 min. čítania
24. apr. 2024 o 15:00
2 min. čítania

Inšpiroval sa pop-artom od Petra Pavla? Peter Pellegrini robí tajnosti okolo oficiálneho prezidentského portrétu

Uložiť článok
Zvolený prezident Peter Pellegrini sa oficiálne ujme úradu až 15. júna. Má však za sebou povinnosti, ktoré sú spojené s funkciou hlavy štátu.

Peter Pellegrini absolvoval v utorok fotografovanie prezidentského portrétu. Fotografie nateraz verejnosti neukázali.

Fotografiu zhotovil vedúci obrazovej redakcie TASR Michal Svítok. V pozícii doterajšieho fotografa slovenských prezidentov vystriedal Pavla Neubauera, ktorý mu pri fotení asistoval.

„Nové to bolo tým, že sme sa rozhodli fotiť aj iný typ portrétu. Nebol to ten klasický na bielom pozadí,“ priblížil Svítok. Foteniu predchádzali hodiny príprav.

„Oficiálny portrét je jedným z tradičných prejavov našej štátnosti, preto som sa rád tejto úlohy ujal s patričnou cťou aj vážnosťou a veľmi sa teším na výsledok. Finálna fotografia bude oficiálne zverejnená až po inaugurácii, ale už teraz prezradím, že sme fotili aj iný typ portrétu ako ten klasický na bielom pozadí,“ napísal na sociálnej sieti Peter Pellegrini.

Pripúšťa, že v úradoch či školách bude visieť portrét hlavy štátu v novom štýle.

„Zatiaľ nebudeme zverejňovať žiadne ďalšie podrobnosti. Ale áno, pozerali sme v tíme aj na fotky lídrov celého sveta,“ uviedla pre Aktuality.sk Pellegriniho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Pellegrini vyzdvihol podľa TASR novinku fotografovania nielen na bielom pozadí, ale aj s vlajkou. Vyjadril sa, že ak sa tieto fotky podaria, tento prezidentský portrét bude úplne iný ako ostatné.

3fotky v galérii Peter Pellegrini navštívil Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR), kde fotograf a vedúci Obrazovej redakcie TASR Michal Svítok v spolupráci s fotografom agentúry Pavlom Neubauerom nafotil oficiálny prezidentský portrét. Zdroj: TASR

Farebné portréty Petra Pavla

Na nóvum portrétov stavili vlani v susednom Česku. Tamojší prezident Petr Pavel súhlasil s konceptom pastelových farieb v pozadí v desiatich variantoch. Pop-artový výtvarný štýl je spájaný predovšetkým s výtvarníkom Andym Warholom, ktorého predkovia pochádzali zo Slovenska.

Ambíciou Pavla pritom bolo nemať žiadny portrét či poštovú známku.

„Nie je to totiž práve spôsob prezentácie, ktorý by mi bol vlastný. Ale keď som videl odozvu od ľudí, ktorí by chceli mať portrét prezidenta v školách alebo na úradoch, tak som nakoniec dal zelenú kreatívnemu tímu, aby sa toho chopil,“ povedal podľa iDnes.cz Pavel. Výsledok, ktorý predstavil jeho kreatívny tím, označil za moderný a veľmi civilný.

Podľa jeho tvorcov je Česko vnímané ako krajina plná farieb.

„Každá z tých farieb v sebe ukrýva odkaz na nejaké miesto, udalosť alebo vec, ktorú nosíme vo svojich srdciach,“ uviedli. Farby pomenovali po fenoménoch spojených s českou históriou, kultúrou alebo tradíciami, napríklad s odkazom na text štátnej hymny – šumneborová, v narážke na prezidentovu záľubu v motocykloch – českomotorková či vontská špendlíková, čo zasa odkazuje na populárne knihy Jaroslava Foglara.

3fotky v galérii Portréty českého prezidenta Petra Pavla. Zdroj: Facebook/ Petr Pavel

Pellegriniho prípravy

Pellegrini podľa svojich slov už postupne premýšľa, akými ľuďmi sa v paláci obklopí.

„Už som mal pracovné, priateľské stretnutie s pani prezidentkou aj s pánom kancelárom, kde sme sa už dohodli na technickom postupe, akým spôsobom sa budeme pripravovať na 15. júna,“ načrtol.

Vzhľadom na svoju predchádzajúcu politickú kariéru si myslí, že prechod bude „jednoduchší, ako keď sa prezidentom stane politický nováčik“.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Peter Pellegrini, SMER-SD
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.