Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) by mala Národná rada SR schváliť ešte pred letom. Parlament o ňom nebude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Po výjazdovom rokovaní vlády SR v Dolnej Krupej to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vláda podľa Fica schválila návrh zákona prakticky bez pripomienok, ocenil v tejto súvislosti zhodu v koalícii, ktorej predchádzala intenzívna debata. Zopakoval, že súčasný RTVS potrebuje zmenu, rovnako tak jej vedenie. Primárnym argumentom je pre premiéra neobjektívnosť RTVS, ktorá je „v permanentnom boji s vládou“, a tým aj porušenie práva občanov na objektívne informácie. „Toto je aj reakcia na žiadosti voličov koalície, ktorí nás žiadajú, aby sme s RTVS už konečne niečo urobili,“ vyhlásil premiér.

Zdôraznil, že návrh prejde v parlamente riadnym legislatívnym procesom. „Nepôjde o skrátené konanie,“ zdôraznil. Predpokladá, že do 15 dní by parlament mohol návrh prerokovať v prvom čítaní, samotný zákon by Národná rada SR podľa jeho slov mala schvaľovať na júnovom rokovaní.

Vláda v stredu na výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej schválila návrh zákona o STVR. Návrh formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Generálneho riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada, v ktorej budú štyria nominanti rezortu kultúry, zvyšných piatich zvolí Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Dňom účinnosti nového zákona má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS. Mení sa i názov verejnoprávneho média, keďže ten doterajší podľa predkladateľov degradoval štátotvorný (slovenský) národ.

Ďalšie dôležité správy

Jozef Hajko, ekonomický expert, Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).
Neprehliadnite

KDH: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí