Denník N

Koniec RTVS: Zamestnanci vo videu odmietajú nadriadených poplatných vláde, chystajú čierny deň

Záber z videa na podporu RTVS
Záber z videa na podporu RTVS

Návrh na zrušenie RTVS a vytvorenie STVR nepôjde do skráteného legislatívneho konania, vyhlásil premiér Robert Fico. Zákon o novom telerozhlase chce mať schválený v júni, podpisovať ho bude už nový prezident.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Situácia v RTVS je neudržateľná,“ vyhlásil premiér Robert Fico (Smer) a po rokovaní vlády na družstve v Dolnej Krupej pri Trnave spoločne s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (za SNS) oznámil, že vláda schválila zánik RTVS a vznik Slovenskej televízie a rozhlasu so skratkou STVR.

Premiér Robert Fico povedal, že RTVS musia zmeniť, pretože si to od nich žiadajú ich voliči. Hovoril ešte, že RTVS „nemôže byť objektívne objektívna“, pretože je podľa neho v súboji s vládou.

Šimkovičová: Politický aktivizmus v mienkotvorných médiách treba upratať

Jedným z hlavných atribútov zákona o RTVS je, že do názvu sa vráti prídavné meno „slovenský“, ktorý deklaruje jednoznačný národný a štátotvorný charakter verejnoprávneho vysielateľa, vysvetľovala ministerka kultúry.

Video: Ako Fico a Šimkovičová po rokovaní vlády na družstve oznámili koniec RTVS (autorka: Kamila Šebestová)

„Viete, ten politický aktivizmus, ktorý sa tu usadil v mienkotvorných médiách, treba nejakým spôsobom asi upratať na pravú mieru, aby to bolo naozaj vyvážené,“ vysvetľovala Šimkovičová, čo by sa malo zmeniť.

Na tlačovej besede sa odohrala krátka slovná prestrelka medzi reportérkou RTVS a ministerkou Šimkovičovou.

Ministerka nevedela redaktorke RTVS konkrétne odpovedať, ako bude zaručená redakčná nezávislosť vysielateľa. „Ako sa nezávislosť zaručovala doteraz?“ reagovala Šimkovičová. „Ide nám o to, aby to spravodajstvo nevyzeralo tak ako doteraz, teda nebolo naklonené len na jednu stranu,“ opakovala potom ministerka, čo jej prekáža na spravodajstve RTVS.

Keď začala ministerka odpovedať na otázku redaktora Markízy o boji proti dezinformáciám, prerušil ju minister pôdohospodárstva Richard Takáč, ktorý zašepkal: „Markíze neodpovedáme.“

„Jaj, Markíze neodpovedáme?“ reagovala ministerka, svoju odpoveď však dokončila. Povedala, že ministerstvo bude pracovať na mediálnej výchove, a ako príklad dezinformácií uviedla „hanlivé články“ na svoju osobu.

Redaktorka RTVS sa ďalej pýtala, ako verejnoprávny vysielateľ porušuje ľudské práva, čo už viackrát povedal premiér Robert Fico. „Asi tým, že dávate priestor na neobjektívne spravodajstvo,“ povedala ministerka.

Robert Fico v posledných týždňoch argumentoval práve ohrozením ľudských práv. Vysvetľoval tak, prečo chce zmenu presadiť v skrátenom legislatívnom konaní. Teraz Fico oznámil, že napokon skrátené konanie nebude a zákon pôjde bežným procesom do parlamentu.

Definitívne by sa o ňom mohlo podľa premiéra hlasovať na júnovej schôdzi parlamentu. To už bude prezidentom Peter Pellegrini a nedá sa očakávať, že by zmenu zákona vetoval. Ak by aj koalícia pretlačila zmenu v skrátenom konaní ešte teraz na aprílovej schôdzi, mohla by počítať s vetom prezidentky Zuzany Čaputovej a veto by prelamovali zrejme na júnovej schôdzi.

Zverejnili video, v RTVS bude „čierny deň“

So zmenami v RTVS od začiatku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

RTVS za Machaja

SNS

Slovensko

Teraz najčítanejšie