Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2024, 10:32
Čas čítania 1:05
Radka Klučárová TASR

Tiktok spúšťa novú aplikáciu: zbieraš v nej body, ktoré môžeš vymeniť za poukážky do Amazonu. EÚ však novinku preveruje

NEWS SPRÁVY ZO SVETA TIKTOK
Uložiť Uložené

Tiktok Lite už spustili vo Francúzsku a v Španielsku.

Čínska sociálna sieť Tiktok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie Tiktok Lite. Zabránila tak možnej pokute. 

Komisia dala v pondelok 22. apríla čínskej platforme, ktorú vlastní spoločnosť ByteDance, 24 hodín na predloženie správy. Uviedla totiž, že má obavy z programu odmeňovania v aplikácii Tiktok Lite a jeho potenciálne návykovej povahy pre deti. „Podali sme (správu),“ povedala hovorkyňa Tiktoku.


EK v utorok potvrdila, že dostala odpoveď po tom, ako v pondelok na základe zákona o digitálnych službách začala preverovať aplikáciu Tiktok Lite, ktorú sociálna sieť spustila vo Francúzsku a v Španielsku.

Body za sledovanie vymeníš za poukážky do Amazonu

Aplikácia totiž umožňuje používateľom zbierať body sledovaním videí. Nazbierané body môžeš vymieňať za hodnotné veci, ako sú napríklad poukážky do Amazonu. Komisia chcela vedieť, ako platforma pred spustením novej aplikácie vyhodnotila riziko vzniku návyku a riziká pre duševné zdravie, najmä v prípade detí. Zákon Európskej únie (EÚ) o digitálnych službách (DSA) vyžaduje, aby veľké platformy posudzovali a zmierňovali takéto riziká.


„Môžeme potvrdiť, že sme dostali odpoveď od Tiktoku,“ povedal v utorok agentúre DPA hovorca komisie. Dodal, že európska exekutíva teraz „posúdi reakciu a rozhodne o prípadných ďalších krokoch“.

Anketa:
Páči sa ti nový systém odmeňovania za sledovanie videí? 
ÁNO.
NIE.
Neviem.
ÁNO.
64 %
NIE.
22 %
Neviem.
13 %

Komisia si informácie pôvodne vyžiadala už 17. apríla s nezáväznou lehotou nasledujúci deň. Tiktok vtedy odpovedal, že vykonal posúdenie rizika, ale dokument nemôže zverejniť. Komisia následne 22. apríla vydala záväzný príkaz.


Čínska platforma vo vyhlásení uviedla, že systém odmeňovania Tiktok Lite nie je k dispozícii neplnoletým a má denný limit na počet videí, ktoré je možné sledovať za odmenu. V Spojených štátoch zároveň hrozí zákaz internetovej aplikácie Tiktok, ak táto populárna platforma čoskoro nepreruší väzby so svojou čínskou materskou spoločnosťou ByteDance.

Tiktok
Zdroj: Pexels
Späť
Zdieľať
Diskusia