Spoznali sme stav ľudských práv vo svete. Narastá nacionalizmus, zhoršilo sa postavenie žien, zneužíva sa umelá inteligencia

ta3/ČTK
24.4.2024 06:36

Na celom svete sa rozmáhajú nacionalistické a rasistické sily, zhoršilo sa postavenie žien a civilisti sú v ozbrojených konfliktoch často ponechaní napospas osudu, pretože vlády, vojaci a ozbrojené skupiny porušujú normy ľudských práv.

Britain_Amnesty_International273162.jpg
TASR/AP

Julia Duchrowová, vedúca nemeckej pobočky Amnesty International, to vyhlásila na utorkovej tlačovej konferencii v Berlíne, na ktorej bola predstavená výročná správa o stave ľudských práv vo svete. Podľa nej ľudské práva trpia nielen na Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii, ale aj v palestínskom Pásme Gazy a v Číne.

"Pointa je, že rok 2023 bol pre ľudské práva zlý, pretože sa za ne dôsledne postavilo príliš málo vlád a ľudí. Príliš veľa (vlád a ľudí) sa chce zbaviť ľudských práv ako zbytočnej príťaže," povedala Duchrowová.

Štyri negatívne trendy

Správa, ktorú v stredu zverejnila ľudskoprávna organizácia Amnesty International, hodnotí situáciu vo viac ako 150 krajinách a regiónoch. Dokument konštatuje štyri negatívne trendy, ktoré ovplyvňujú ľudské práva na celom svete.

Prvým je zhoršujúca sa situácia civilistov v ozbrojených konfliktoch, druhým je zlyhanie v boji za rodovú rovnosť, tretím sú útoky na ľudskoprávnych aktivistov a poslednou oblasťou je zneužívanie umelej inteligencie a sledovacích technológií.

Duchrowová poukázala na vojnu na Ukrajine ako na žiarivý príklad utrpenia civilistov. "Dokonca aj v roku 2023 Rusko pokračovalo v páchaní masívnych vojnových zločinov na Ukrajine," povedala. Spomenula aj konflikt v Sudáne, ktorý podľa nej nie je v Európe tak viditeľný, ale spôsobuje útek desiatich miliónov ľudí a závislosť 25 miliónov ľudí od potravinovej pomoci.

Vojnové zločiny v Pásme Gazy

Dôrazne kritizovala aj situáciu v Gaze. Uviedla, že radikálne palestínske hnutie Hamas sa útokom na Izrael v októbri minulého roka dopustilo vojnového zločinu. "Vojenský zásah izraelských ozbrojených síl v Pásme Gazy však prekonal všetok mier. Sprevádzali ho početné vojnové zločiny a porušenia humanitárneho práva," uviedla. Duchrowová sa oborila na nemeckú vládu kancelára Olafa Scholza za jej neochotu pomenovať izraelské vojnové zločiny. "Namiesto toho dodáva ďalšie zbrane," povedala.

Rodová rovnosť a práv sexuálnych menšín

Amnesty International uviedla, že situácia sa zhoršila aj v oblasti rodovej rovnosti a práv sexuálnych menšín. V správe sa napríklad spomína, že ženy v USA majú čoraz väčšie problémy s umelým prerušením tehotenstva, keďže interrupcie sú tam zakázané alebo prísne obmedzené v 15 štátoch.

Novým obmedzeniam čelia ženy a dievčatá v Afganistane, ktoré podľa Duchrowovej už nemôžu pracovať pre OSN, mimovládne organizácie ani vo verejnej službe. Zásah proti ženám, ktoré si odmietajú zakrývať vlasy, zostril Irán. Podľa Duchrowovej im za to hrozí až 10 rokov väzenia.

Aktivisti

V časti o aktivistoch Amnesty International kritizuje zhoršujúce sa podmienky pre tých, ktorí obhajujú ľudské práva, bojujú za lepšiu ochranu klímy alebo presadzujú rovnaké práva pre etnické skupiny.

Podľa Duchrowa je situácia vážna napríklad v Kolumbii, ale aj v Rusku. "V Rusku sú významní opoziční lídri vo väzení, v exile alebo mŕtvi. Smrť Alexeja Navaľného vo februári tohto roku bola tragickým vrcholom," povedala o smrti lídra ruskej opozície.

Zneužívanie umelej inteligencie

Lena Rohrbachová, expertka Amnesty International na digitálny svet, poukázala na rastúci problém zneužívania umelej inteligencie a kontrolných systémov. Takéto technológie nasadzujú niektoré vlády proti utečencom, opozícii a menšinám.

Amnesty zdokumentovala, ako Facebook podnietil vlnu násilia v etiópskom regióne Tigray a ako vietnamskí exiloví novinári v Berlíne čelili útokom špionážneho softvéru Predator.

Rohrbachová poukázal na využívanie umelej inteligencie Ruskom na identifikáciu odporcov režimu a protirežimových demonštrantov na kamerách. Čína ju zase využíva na rozlišovanie príslušníkov moslimskej ujgurskej menšiny, ktorí v krajine čelia diskriminácii. Podľa Rohrbachovej umelú inteligenciu nasadila aj newyorská polícia na rozpoznávanie tvárí na demonštráciách aktivistov z hnutia Black Lives Matter.

Duchrowová tiež upozornil nielen v Nemecku na nárast radikálnych postojov, ktoré podnecuje rastúca sociálna nerovnosť, neistota a strach z budúcnosti. "Zlé hospodárske časy sú dobrým časom pre populistov," povedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok