Webová verzia obchodu Microsoft Store prešla zmenami: Aplikácie si do počítača stiahnete rýchlejšie

Microsoft zefektívnil sťahovanie aplikácií z webovej verzie Microsoft Store.

Aplikácie z webovej verzie Microsoft Store si môžete stiahnuť rýchlejšie
Zdroj: Wikimedia (Microsoft), Úprava: Vosveteit.sk

Spoločnosť Microsoft vylepšuje sťahovanie aplikácií cez svoj obchod Windows Store na webe, upozorňuje portál The Verge.  

Po novom sa už užívateľom neotvorí aplikácia Windows Store a miniaturizované okno, no namiesto toho si inštalátor aplikácie stiahnete priamo z webovej verzie. Znamená to, že užívatelia už nebudú musieť odklikávať niekoľko zbytočných okien a dostanú sa k aplikácii rýchlejšie.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

K novému systému sa vyjadril aj vývojár obchodu, Rudy Huyn. Tvrdí, že celý proces inštalovania sa zmenší na dva kliknutia.  

“Z môjho testovania ale tvrdím, že na nainštalovanie potrebujete tri kliknutia. Potrebujete stiahnuť inštalátor, otvoriť ho a následne kliknúť na možnosť inštalovať,” tvrdí tester Tom Warren.

Samozrejme, že toto sú už detaily. Po novom Microsoft vylepšil to, že aplikáciu z webovej verzie obchodu stiahnete priamo, čo je oveľa intuitívnejšie a jednoduchšie. Už nemusíte cez prehliadač potvrdiť otvorenie aplikácie Microsoft obchod a inštalovanie aplikácie odtiaľ.  

Zároveň ale musíme upozorniť, že nie všetky aplikácie podporujú novú formu sťahovania. Napríklad pri sťahovaní aplikácie Discord sa však otvorila aplikácia obchodu. Zároveň sa ukázalo, že stiahnuté inštalátory neobsahujú celú aplikáciu. Tá sa sťahuje do PC počas inštalačného procesu. Predpokladáme ale, že tieto drobnosti Microsoft čoskoro vyrieši.

Spoločnosť Microsoft testuje novú metódu sťahovania už približne päť mesiacov. Podľa dostupných správ má nový spôsob pozitívnu odozvu. To znamená, že Microsoft rozšíri možnosť priameho stiahnutia z webu na viaceré produkty.  

Webová verzia Microsoft Store dostane zmeny
Zdroj: Vosveteit.sk

Krok správnym smerom

Zefektívnenie sťahovania aplikácií z webovej verzie obchodu je od Microsoftu rozhodne správnym krokom, no čo sa týka aplikácií, tam si v poslednej dobe spoločnosť zožala kritiku.  

Užívatelia nie sú veľmi radi z rozhodnutia spoločnosti zobrazovať reklamy v ponuke štart na operačnom systéme Windows 11. Spoločnosť ju nazýva “odporúčania” a v ponuke štart sa možno už čoskoro objavia aj vám. Ide o rôzne aplikácie z Microsoft obchodu, ktoré vám spoločnosť podstrčí.  

Momentálne Microsoft testuje odporúčania za veľkou mlákou. Znamená to, že aspoň nateraz by sme sa u nás s odporúčaniami nemali stretnúť. Už na budúci rok však spoločnosť aj u nás zruší podporu Android aplikácií pre Windows 11. Presnejšie sa tak stane 5. marca 2025.  

Ako dôvod spoločnosť uviedla, že služba Windows pre Android je síce pre používateľov zadarmo, no držať ju pri živote niečo stojí. Medzi užívateľmi sa však natívna podpora Android aplikácií nepoužívala natoľko, aby to odôvodnilo náklady na jej prevádzkovanie. Google v minulosti odmietol spolupracovať s Microsoftom v tejto bolasti, čo podľa slov vedúceho produktového oddelenia, Andrewa Clinicka, predstavovalo posledný klinec do rakvy. No treba uviesť, že dnes Google ponúka možnosť inštalovania Android aplikácií pre Windows cez ich vlastné riešenie.

Microsoft nám však priniesol efektívnejšie sťahovanie aplikácií z webovej verzie obchodu, hoci zatiaľ v obmedzenej forme. Veríme, že čoskoro spoločnosť výrazne rozšíri ponuku aplikácií, ktoré si vieme stiahnuť priamo.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre