Denník N

Keňania náhle spomalili, predbehol ich domáci Číňan. Keď sa video stalo virálnym, bežcov potrestali

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V Číne v piatok ukončili vyšetrovanie incidentu, ktorý videli na videu milióny ľudí, informovali o ňom veľké svetové médiá a miestni sa sťažujú, že im priniesol športovú hanbu.

Ide o video, ktoré zachytáva cieľovú rovinku polmaratónu v Pekingu, do ktorej vbiehajú štyria bežci. Na čele sú traja vytrvalci z Afriky, tesne za nimi beží Číňan Che Ťie. Afričania však náhle spomalia, gestom naznačia domácemu bežcovi, aby sa posunul dopredu, a Che Ťie prichádza do cieľa ako prvý.

Víťazný čas 63:44 min. prestáva byť dôležitý. Je evidentné, že Afričania nebežali v závere naplno, video z cieľa sa na čínskej sociálnej sieti Weibo rýchlo stáva virálnym a nasleduje masívna kritika.

S veľkým ohlasom prichádzajú o pár dní veľké tresty. Dotknú sa športovcov aj organizátorov vrátane domáceho víťaza, ktorého reputácia utrpela natoľko, že je otázne, či ho krajina pošle na olympiádu do Paríža, aj keď mal mať spomedzi Číňanov najvyššiu šancu na dobrý výsledok.

Zaslúžil si však Che Ťie takú veľkú kritiku? Ak by totiž platilo vysvetlenie, ktoré k udalosti poskytli organizátori, išlo by o situáciu, akú na atletických pretekoch vidíme pravidelne. V takom prípade by ani nebolo možné hovoriť o podvádzaní. Na rozdiel od iných bizarných príbehov vrátane tých z nedávnej minulosti, ktoré sa odohrali na bežeckých pretekoch.

Výklus je pravidelný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok, posielame ho aj e-mailom.


Ešte pred desiatimi dňami patril Che Ťie k najrešpektovanejším vytrvalcom v Číne. Vlani na jeseň vyhral maratón na Ázijských hrách a na konci marca dokonca časom 2:06:57 h stanovil na tejto trati nový čínsky národný rekord.

Zároveň tak splnil prísny olympijský limit a mohol sa pripravovať na hry do Paríža. Až kým neprišla minulotýždňová blamáž.

Na polmaratóne v Pekingu mal Che Ťie potvrdiť životnú formu a zabojovať o vytvorenie ďalšieho národného rekordu. A hoci medzičasy z pretekov naznačovali, že polmaratónske maximum neprekoná, divákov držal v napätí aspoň tým, že sa ako jediný domáci bežec udržal v kontakte s troma Afričanmi a do poslednej chvíle zostával v hre o víťazstvo.

Potom však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie