Európska únia začala nové vyšetrovanie spoločnosti ByteDance, vlastníka sociálnej siete TikTok. Dôvodom je spustenie aplikácie TikTok Lite vo Francúzsku a Španielsku bez poskytnutia kompletnej analýzy rizík.

EÚ má obavy najmä z nového systému odmien v aplikácii, ktorý by podľa nej mohol negatívne ovplyvniť používateľov a vyvolávať závislosť. Únia požaduje od TikToku pozastavenie tohto systému až do dôkladného prešetrenia bezpečnosti. Spoločnosť má na doručenie analýzy rizík a obhajobu svojich postupov iba pár dní, inak jej hrozí pokuta až do výšky jedného percenta z celosvetových tržieb.

Elon Musk.
Neprehliadnite

Tesla ďalej zlacňuje a v Číne tým vyostruje cenovú vojnu

Ide už o druhé vyšetrovanie TikToku zo strany EÚ v súvislosti s jeho praktikami. Prvé sa začalo vo februári a zameriavalo sa na návykovosť aplikácie, nastavenia súkromia a overovanie veku používateľov.

Popri tlaku z EÚ čelí TikTok aj hrozbe zákazu v USA. Americká Snemovňa reprezentantov schválila zrýchlené prerokovanie zákona, ktorý by prinútil čínsku materskú spoločnosť TikToku predať svoje vlastníctvo. Senát by mal o tomto návrhu zákona hlasovať v najbližších dňoch. ByteDance však údajne predaj vlastníctva ani nezvažuje a nechce sa vzdať amerického trhu so 170 miliónmi používateľov.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Japonský protimonopolný úrad obviňuje Google z neférových praktík