Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 miliárd švajčiarských frankov
Diskusia/ 2Uložiť článok
1 min. čítania
23. apr. 2024 o 14:17
1 min. čítania

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 miliárd švajčiarských frankov

Rubeľ Zdroj: TASR/AP
Uložiť článok
Hodnota zmrazeného ruského majetku je iba zlomkom v porovnaní s celkovou hodnotou aktív, ktoré majú Rusi vo švajčiarskych bankách.

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu Swissinfo.

Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti (SECO) v utorok oznámil, že ku koncu minulého roka dosahovala hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku 5,8 miliardy CHF (5,98 miliardy eur). To je o 1,7 miliardy CHF menej, než informoval SECO ku koncu roka 2022. Za výrazným poklesom hodnoty zmrazených aktív nie je však podľa SECO nečinnosť Švajčiarska, ale pokles hodnoty pôvodne zmrazeného majetku.

Napriek tomu môžu najnovšie čísla vyvolať kritiku zahraničia, že Švajčiarsko sa v súvislosti so sankciami voči Rusku príliš nesnaží. Hodnota zmrazeného ruského majetku je totiž iba zlomkom v porovnaní s celkovou hodnotou aktív, ktoré podľa odhadov Asociácie švajčiarskych bankárov z roku 2022 mali Rusi vo švajčiarskych bankách. Vtedy túto hodnotu odhadli zhruba na 150 miliárd CHF.

SECO okrem toho oznámil, že počet Rusov, ktorých majetok je vo Švajčiarsku zablokovaný, dosahuje v súčasnosti 1703. Čo sa týka firiem a organizácií, Švajčiarsko zmrazilo aktíva celkovo 421 subjektom.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Sankcie
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.