Sonda Voyager 1, ktorá je od nás vzdialená viac ako 24,3 miliárd kilometrov, vstala z „mŕtvych“. Znova posiela zrozumiteľné dáta!

NASA zachránila misiu Voyager 1, ktorá vykazovala naozaj bizarnú chybu. Vedci identifikovali problém a sonda už posiela správne údaje.

Voyager sonda aktualizacia
Zdroj: Artsiom P / Shutterstock.com

Sonda Voyager 1 v rokoch 2022 a 2023 čelila zvláštnym problémom. Zariadenie vykonávalo rozkazy tak ako malo, no keď výskumníkom posielala späť dáta z riadiaceho systému AACS, tie nezodpovedali tomu, čo sa na palube odohrávalo.  

Problém výskumníkov zarazil. Nič nenaznačovalo, že by sa systém pokazil, skôr to vyzeralo tak, akoby dáta generoval náhodne a neukazoval žiaden stav, v ktorom by sa sonda mohla reálne nachádzať. Problém sa objavil v roku 2022 a v roku 2023 výskumníci z NASA poslali na vzdialenosť približne 19-miliárd kilometrov aktualizáciu, ktorá mala zabrániť opakovaniu chyby.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Americká NASA sa vyjadrila, že Voyager 1 po prvýkrát od novembra minulého roku posiela použiteľné dáta o svojom stave. V ďalších krokoch sa výskumníci pokúsia opraviť ďalšiu chybu, aby mohla sonda posielať na Zem aj vedecké dáta.  

Misie Voyager 1 a Voyager 2 možno považovať za najvýznamnejšie misie ľudstva. Tieto dve identické sondy sú zatiaľ jedinými, ktoré sa dostali do medzihviezdneho priestoru a informujú nás, ako to vyzerá za hranicami Slnečnej sústavy.  

Ako sme už informovali, problémy sa so sondou Voyager 1 tiahli už dlhšie. Od 14. novembra však sonda prestala posielať čitateľné vedecké a inžinierske dáta. Vedci na Zemi ale stále videli, že sonda operuje normálne. V marci tohto roku zistili, že za chybu môže porucha jedného z troch palubných počítačov FDS (Flight Data Subsystem). Tento systém zodpovedá za zabalenie dát predtým, než ich pošle na Zem.  

Oprava najvýznamnejšej vesmírnej misie

Vyšetrovanie ukázalo, že čip zodpovedný za ukladanie časti pamäti nefungoval. To zapríčinilo, že akékoľvek dáta poslané sondou boli pre vedcov nepoužiteľné. Vedci chceli stratený kód uložiť do inej časti pamäti, no tu čelili problému. Žiadne miesto nebolo dostatočne veľké na to, aby dokázalo uložiť celý kód.  

Vedci preto kód rozbili a jednotlivé sekcie uložili na odlišné miesta v FDS. Museli však kód upraviť tak, aby dokázal fungovať ako jeden celok. Popri tom museli aktualizovať aj ďalšie časti FDS, ktoré na kód odkazovali.  

Signál cestuje k sonde Voyager približne 22 a pol hodiny a rovnaký čas zaberie, kým sonda pošle odpoveď naspäť. Vedci dostali spätnú odpoveď 20. apríla a po prvýkrát videli, že sonda začala posielať správne údaje o svojom stave. Práca vedcov ale ešte nekončí. V nasledujúcich týždňoch budú prispôsobovať ďalšie zasiahnuté časti FDS softvéru. Už čoskoro by mali opraviť aj posielanie správnych vedeckých dát.  

NASA konštatuje, že Voyager 2 pokračuje v správnom fungovaní. Obe sondy odštartovali zo Zeme pred viac ako 46 rokmi a sú najdlhšou vesmírnou misiou v histórii ľudstva. Ešte pred ich cestou von zo sústavy sa zastavili pri plynných obroch. Obe sondy preleteli popri Saturne a Jupiteri a sonda Voyager 2 sa zastavila ešte aj pri Uráne a Neptúne.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre