Poslanci ukončili rokovanie. Poslednou témou v parlamente bola diskusia k neziskovým organizáciám, ktorú predložila SNS

ta3/TASR
23.4.2024 09:17 , Aktualizované: 23.4.2024 19:30

Poslanci Národnej rady SR sa v závere 5. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali návrhu novely o neziskových organizáciách, poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Predložila ho skupina poslancov z koaličnej SNS. Navrhuje v nej, aby sa organizácie, prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok, označovali ako organizácie so zahraničnou podporou.

NR SR
ta3/Denis Dufala

Presadenie novely

V novele chcú predkladatelia presadiť napríklad rozšírenie obsahu výročnej správy neziskovej organizácie. "Zámerom zavedenia povinnosti je zverejňovať informácie o darcoch, prispievateľoch a veriteľoch, ktorých dary, príspevky či pôžičky jednotlivo alebo v úhrne za kalendárny rok presiahnu sumu 5000 eur," ozrejmili v dôvodovej správe. Zmeny odôvodnili potrebou zabezpečenia vyššej miery transparentnosti a zodpovednosti v oblasti financovania neziskových organizácií.

Kritika opozície

Opoziční poslanci návrh skritizovali. Novela podľa nich spochybňuje dôveryhodnosť neziskových organizácií a "ostrakizuje" ich. Upozornili aj na možný rozpor legislatívy s Ústavou SR či európskym právom. "Je to právny paškvil. Návrh je v rozpore s ústavou, v rozpore s právom EÚ a v zásade neprináša vôbec nič dobré a hodnotné," poznamenala v rozprave poslankyňa NR SR Zuzana Števulová (PS). Financovanie organizácií je podľa nej v súčasnosti dostatočne transparentné a dostatočná je podľa nej aj kontrola.

Návrh o zmenách v FPU

Poslanci Národnej rady v utorok ukončili diskusiu o novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). Zmeny majú podľa predkladateľa, šéfa kultúrneho výboru Romana Michelka (SNS), pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody. O legislatíve majú zákonodarci hlasovať v stredu.

Opoziční poslanci skritizovali okrem iného návrh na zmenu rozhodovacej právomoci v FPU. Poslankyňa Zora Jaurová (PS) si nemyslí, že je správne, aby rozhodovanie o udelení dotácií fondu prešlo z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti rezortu kultúry.

Michelko kritiku odmietol. Tvrdí, že v rozšírenej rade fondu, na ktorú by mohlo prejsť rozhodovanie o udelení dotácií, budú odborníci. Po zmenách v rozhodovacej právomoci sa budú podľa neho podporovať kvalitné projekty, ktoré dosiaľ neboli.

Kto so zmenami nesúhlasí?

So zmenami v rozhodovaní o dotáciách fondu nesúhlasí ani Rada na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry (MK) SR. Poradný orgán ministerky kultúry považuje návrh za krok späť. "K spôsobu prideľovania dotácií z verejných zdrojov na kultúrne účely, ktorý sa už pred rokmi ukázal ako netransparentný z procesného i finančného hľadiska," uviedli v tlačovom vyhlásení. Zároveň žiadajú, aby návrhom systémových zmien predchádzala odborná diskusia. "Sme totiž svedkami toho, ako sa neuváženými pozmeňovacími návrhmi hazarduje s riadnym fungovaním fondu a jeho každodennou prevádzkou," dodala predsedníčka rady Viera Féglová.

Pravidlá pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní sa majú podľa návrhu zjednotiť. Zároveň sa má zvýšiť hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10-tisíc eur na 50-tisíc eur. Cieľom týchto zmien je podľa predkladateľa výrazná časová úspora a odbúranie administratívnej záťaže pre tento typ zákaziek.

Návrhy z dielne rezortu hospodárstva

Nasledovať by mali viaceré návrhy z dielne ministerstva hospodárstva. Ide napríklad o návrh zákona o ochrane spotrebiteľa, novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach či úpravy niektorých zákonov súvisiacich so zlepšovaním podnikateľského prostredia. Poslanci by sa tiež mali vrátiť k neukončenej diskusii k novele zákona o Fonde na podporu umenia. V utorok by hlasovať nemali, najbližšie majú o prerokovaných bodoch rozhodovať v stredu (24. apríla).

Nespokojná SaS

Opozičná strana SaS kritizuje návrh novely zákona k vyplateniu príspevkov štyrom zdravotníckym organizáciám. Poukazuje na to, že to nebude mať žiadny prínos pre pacienta. Chce predložiť pozmeňujúci návrh. Upozornili na to poslanci Národnej rady (NR) SR Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay (obaja SaS) na utorkovej tlačovej konferencii.

SaS nesúhlasí so zámerom, aby peniaze išli do Národného centra zdravotníckych informácií, Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve. Ide podľa nej o zbytočne vyhodené peniaze.

Víta však návrh príspevku pre Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby. "Tieto peniaze sú jediné, ktoré majú skutočný prínos pre pacienta, stredisko je totiž dlhodobo podfinancované," skonštatovala Bittó Cigániková. Strana chce cez pozmeňujúci návrh presadiť, aby si financie nechalo len operačné stredisko. "Ak náš návrh neprejde, zákon ako celok nepodporíme," podotkli poslanci.

Peniaze určené pre organizácie sa mohli podľa SaS efektívnejšie využiť na zubné benefity v zdravotných poisťovniach, ktoré sa majú zrušiť od mája. "Voči pacientom je to nehoráznosť. Platia vyššie odvody, vyššie poplatky. Namiesto toho, aby sme im dali niečo navyše za to, že platia viac, peniaze dáme nezmyselne inde," dodal Szalay.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok