Jarná únava potrápi každého. Aké chyby pri nej nerobiť?

Dlhšie dni zmena teploty, viac peľu v ovzduší zmena biorytmu. Organizmus nevie biologické hodiny prestaviť zo dňa na deň a výsledkom je pocit, pri ktorom vám oči klipkajú už počas obeda. Ako bojovať s jarnou únavou a aké chyby nerobiť, inak ju ešte viac prehĺbite?

23.04.2024 06:00
skleróza, bolesť hlavy, únava Foto:
Zima nás vyčerpala od zásoby potrebných vitamínov a minerálov.
debata

Jarná únava nie je výmysel

V zime je málo slnečného svetla, takže telo ide pracuje v spánkovom režime. A keď do toho vpadne jarné slnko, môže to na chvíľu spôsobiť zmätok v biorytmoch a problémy so zaspávaním alebo prebúdzaním. To sa prirodzene odrazí aj na tom, ako sa počas dňa cítite. Jarnú únavu je potrebné prežiť s vyššou dávkou vitamínov a pohodou. Pretože mnoho osvedčených receptov môže únavu práve prehĺbiť.

5 minút svetla navyše

Často robíme chybu, že sa ráno vymotáme z postele, potom smer kúpeľňa, niečo rýchlo zjesť a do práce. Aby ste problémy zmiernili, doprajte si každé ráno po prebudení päť minút, kedy sa napríklad v okne vystavíte dennému svetlu skôr, než vyrazíte za každodennými povinnosťami. „Vďaka tomu telo vyprodukuje viac hormónov, ktoré vás dokážu doslova nakopnúť nielen fyzicky, ale aj psychicky. Drobnosť, ale v práci získate hneď energetický náskok pred kolegami.

Doprajte si viac vitamínov

Zima nás vyčerpala od zásoby potrebných vitamínov a minerálov, takže ich doplňte, či už vo forme suplementov, ale ešte lepšie, čerstvého ovocia a zeleniny. Zíde sa vám hlavne vitamín D zásadný pre imunitu, B6 a C. Vitamín B3 potom pomáha pri tvorbe využiteľnej energie z bielkovín, tukov a sacharidov. Vitamín B9 je potrebný pri metabolizme buniek a pri udržiavaní funkcií krvotvorby. B12 pomáha duševnému stavu a činnosti centrálneho nervového systému. Nezabúdajte ani na horčík, ktorý je zásadný pre správne fungovanie nervového aj obehového systému, svaly a obličky.

Sezóna medvedieho cesnaku je krátka. Takto si ho môžete vychutnávať aj celý rok Čítajte aj Toto sú ideálni jarní pomocníci do vášho jedálnička: Jeden posilní imunitu, ďalší zase kosti či srdce

S detoxom opatrne

Veľa ľudí sa na jar vrhá na rôzne detoxikačné kúry. Nimi však môžete napáchať viac škody ako úžitku. Treba si uvedomiť, že očista tela je prirodzený proces, ktorý prebieha neustále, nie je to len o pití zdravých štiav a podobne. Ide o komplexný proces, ktorému velí pečeň a ďalšie orgány a robia to šetrne k nášmu zdraviu. Nárazový detox môže naopak spôsobiť zdravotné komplikácie a prehĺbiť vyčerpanie, únavu, dokonca aj oslabiť imunitu.

Zvýšte príjem vlákniny

Jedávajte viac potraviny podporujúce činnosť pečene a ostatných orgánov, ako napríklad listová a hlúbová zelenina, červená repa a pomáha aj vláknina. Nezabúdajte ani na B-komplex a horčík. Myslite aj na pravidelný prísun omega-3 mastných kyselín a proteínov. Nahromadené toxické látky tiež môžete vypotiť saunou alebo cvičením.

S kávou striedmo, radšej si dajte prechádzku

Počas jari sa zvyšujú objemy vypitej kávy. Káva je zdravá, no netreba to preháňať. Pozor na predávkovanie kofeínom, môže vyvolať nepokoj, podráždenie, búšenie srdca alebo bolesť hlavy. Dve až tri kávy denne je zdravé optimum. Energiu namiesto kofeínu vám dodá prechádzka. Stačí polhodinová a telo vyprodukuje hormón serotonín a endorfíny, ktoré vylepšia náladu a zaženú ospalosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #vitamín C #káva #vláknina #vitamín D #horčík #jarná detoxikácia organizmu #jarná únava #jarná očista #vitamín B12 #biorytmus #vitamín B9 #vitamín B3

+ Počúvajte svoje telo, momentálne sa vám snaží niečo naznačiť.
Nie všetko vám vždy vyjde na prvý pokus, musíte si...

+ Nezabúdajte na starostlivosť o svoje telo, práve teraz to potrebuje.
Pracovné úspechy budú odrazom vašej tvrdej...