Čistenie Slávikovského potoka

Čistenie Slávikovského potoka

 

Svetový Deň Zeme, sviatok venovaný našej Zemi, ktorý si 22.apríla každoročne po celom svete pripomíname už od roku 1970, sme si spolu s organizátormi podujatia Čistý revír = Čistá príroda, ktoré už po šiesty krát zorganizovali poľovnícke združenie Vápenica, obec Zliechov a DHZ Zliechov, pripomenuli 20. apríla v Slávikovej doline.  Podujatia sa zúčastnilo 7 hasičov, 19 poľovníkov a 7 ochranárov zo Správy CHKO Strážovské vrchy.

V sobotu sme sa v ranných upršaných hodinách stretli s organizátormi  pri poľovníckom dome v Zliechove, odkiaľ naše dve ochranárske skupiny vyrazili čistiť Slávikovský  potok. Niektoré zvyšky plastov dávali o sebe vedieť už zďaleka, neprirodzenou farebnou škálou, takou odlišnou od farieb jarnej prírody. Niektoré odpady, napríklad staré pneumatiky alebo dávno odložené zhrdzavené hrnce a deravé vedrá, sa pred nami dobre maskovali, no napriek tomu neunikli našej pozornosti. Menšie odpady putovali do vriec, tie väčšie kusy, ako napríklad pneumatiky sme prinášali k ceste.

 

Naplnené vrecia a väčšie kusy odpadu, uložené popri ceste, sme pri návrate pozbierali a odviezli na zberný dvor v Zliechove.

Najviac odpadu bolo plastového a hneď nám napadlo, ako trefne bola zvolená hlavná téma tohto ročníka Dňa Zeme : Planéta vs. Plasty, ktorá poukazuje na kritický vplyv plastov na našu prírodu, životné prostredie, ale aj na ľudské zdravie.

Plasty presahujú bezprostredný environmentálny problém, predstavujú vážnu hrozbu pre ľudské zdravie. Rozkladajú sa na mikroplasty, uvoľňujú toxické chemikálie do našich zdrojov potravy a vody a cirkulujú vzduchom, ktorý dýchame. Za posledných desať rokov sa vyrobilo viac plastov ako za celé 20. storočie a toto odvetvie neustále rastie. Tohtoročná celosvetová kampaň Dňa Zeme volá po ukončení používania plastov a zníženia ich výroby do roku 2040 až o 60%.

Na záver si pripomeňme slová  Kathleen Rogersovej, prezidentky EARTHDAY.ORG, ktorá uviedla: “V prípade plastov sme sa stali samotným produktom – plast preteká naším krvným obehom, priľnieva k našim vnútorným orgánom a nesie so sebou ťažké kovy. V minulosti úžasný a užitočný produkt sa stal niečím iným a naše zdravie a zdravie všetkých ostatných živých tvorov visí na vlásku.

VIAC INFORMÁCIÍ:

Ak sa chcete dozvedieť viac o kampani Planéta vs. plasty a pripojiť sa za budúcnosť bez plastov, navštívte stránky: Deň Zeme 2024.

Ak sa chcete vzdelávať o vplyve plastov na ľudské zdravie, pozrite si Plastics Health Research Module a Earth Hub spoločnosti EARTHDAY.ORG.

Užitočné linky:

https://www.earthday.org/earth-day-2024/

Foto:  M. Loduha, B. Machciník