Minister Tomáš rozbehol dotácie na zamestnávanie mladých. Potrebuje to trh práce alebo ide len o míňanie peňazí? (panel expertov)
Diskusia/ 10Uložiť článok
4 min. čítania
22. apr. 2024 o 14:30
4 min. čítania

Minister Tomáš rozbehol dotácie na zamestnávanie mladých. Potrebuje to trh práce alebo ide len o míňanie peňazí? (panel expertov)

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) Zdroj: TASR - Martin Bauman
Uložiť článok
Štát počas prvého pol roka preplatí až 90 percent mzdových nákladov na zamestnanca.

„Právo na prvé zamestnanie.“ S týmto mottom rozbehol minister práce Erik Tomáš nový projekt, ktorý má podporiť a zafinancovať vytváranie pracovných miest z verejných financií. Aktuálne je pritom na slovenskom trhu nedostatok zamestnancov.

Redakcia Aktuality.sk sa preto obrátila na odborníkov, aby zhodnotili prínos tohto projektu, ktorý nás bude stáť niekoľko miliónov eur. Odborníci odpovedali na nasledujúce otázky:

1. Považujete takéto programy v rámci aktívnej politiky trhu práce za vhodné v čase, keď nezamestnanosť dosahuje relatívne veľmi nízke hodnoty?

2. Pri podobných projektoch v minulosti využívali napríklad dotácie na mladých exekútori alebo boli rovno zneužívané rôznymi podnikateľmi. Nemali by sa tieto peniaze radšej minúť iným spôsobom?

3. Ktoré opatrenia v rámci trhu práce považujete za najvhodnejšie, ktoré by pomohli slovenskej ekonomike v súčasnosti?

4. Ktoré projekty na podporu trhu práce z minulosti považujete za úspešné?

Martin Kahanec, riaditeľ Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce

1. Aj keď nezamestnanosť dosahuje historicky nízke úrovne, existujú stále skupiny mladých ľudí a ľudí dlhodobo evidovaných na úradoch práce, ktoré majú sťažený prístup na trh práce. Preto programy cielené na ich zamestnávanie môžu byť prospešné. Takéto programy môžu napríklad poskytnúť mladým ľuďom príležitosť na získanie pracovných skúseností potrebných na vstup na trh práce.

2. Je dôležité, aby takéto programy boli riadne monitorované a hodnotené, aby sa minimalizovala možnosť zneužitia finančných prostriedkov. Kľúčovými predpokladmi na to je, aby všetky programy mali zabudované funkčné kontrolné mechanizmy vrátane spätnej kontroly Národným kontrolným úradom a aby v prípade porušenia zákona mali orgány činné v trestnom konaní rozviazané ruky.

3. Vo všeobecnosti sú najvhodnejšie iniciatívy zamerané na zlepšenie prístupu mladých ľudí na trh práce prostredníctvom poskytovania odbornej prípravy, stáží a podporných programov na zamestnávanie mladých absolventov. Taktiež je dôležité investovať do opatrení, ktoré podporia rozvoj kvalifikácií a zručností zamestnancov, aby sa zvýšila ich konkurencieschopnosť na trhu práce, a to najmä s dôrazom na zamestnancov s rôznymi znevýhodneniami. Absolútne kľúčové je tieto programy analyticky vyhodnocovať a vylepšovať podľa výsledkov hodnotenia.

4. Napríklad niektoré programy odbornej prípravy a priamej podpory zamestnávania sa ukazovali ako úspešnejšie než iné, avšak často nemáme hodnotiace analýzy, ktoré by nám umožnili vyhodnotiť, do akej miery mali skutočne merateľný efekt oproti situácii, keď by sme ich neimplementovali, ako aj s ohľadom na vynaložené prostriedky.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Zamestnanosť, Nezamestnanosť
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.