Slovákom začali miznúť peniaze z účtu. Temu má vážny problém

Nenechajte si ujsť

Andrej Cvik
Andrej Cvik
Mám 23 rokov a moje 4 najobľúbenejšie veci na svete sú káva a moje dve mačky. A tá štvrtá je tajná.

Temu má problém. Oberá Slovákov o peniaze?

Mnohí Slováci sa potešili, keď koncom minulého roka dorazilo na náš trh internetové trhovisko Temu. S taktikou podobnou populárnemu AliExpressu poskytuje e-shop široký výber sortimentu za veľmi dostupné ceny. Výhodný nákup prilákal veľké množstvo zákazníkov, no niektorí to už stihli oľutovať. Ako zistili TV Noviny, Slovákom začali miznúť peniaze z účtu práve kvôli nákupom na Temu.

Všeobecne platí, že pri nákupoch na internete musí byť človek opatrný. Ak sa rozhodnete platiť kartou, odporúčame použitie jednorazových platobných kariet, ak takúto možnosť vaša banka poskytuje. Lepšie zabezpečené sú aj platby cez služby Apple Pay a Google Pay, ktoré šifrujú údaje vašej karty.

Trhoviská podobné Temu a AliExpress sú často nebezpečnejšie ako lokálne e-shopy. Keďže ich prevádzkujú čínske firmy, môže byť komplikovanejšie riešiť prípadnú reklamáciu alebo zneužitie údajov. Taktiež je tu fakt, že operujú ako trhoviská – nie jedna sústredená spoločnosť. Vaše údaje o platbách tak môžu získať samotní obchodníci, od ktorých nakupujete tovar cez túto platformu.

aliexpress
Zdroj: snímka obrazovky

V súvislosti s týmto systémom a nedostatočným zabezpečením začala Európska únia vyšetrovať AliExpress. Komisia EÚ podozrieva AliExpress z porušenia viacerých pravidiel DSA (Digital Services Act) v oblastiach spojených s manažmentom alebo mitigáciou rizík. Predmetom vyšetrovania majú byť aj nedostatočná transparentnosť reklám a dátové úniky.

Pribúdajú prípady odchádzajúcich peňazí z účtu

Ako nebezpečný sa ukázal aj e-shop Temu. Viacero českých zákazníkov sa začalo sťažovať, že po nákupe z tohto obchodu im začali miznúť peniaze z účtu. Prostredníctvom Facebooku tak Televízne noviny TV Markíza zisťovali, či sa podobné prípady vyskytujú aj na Slovensku. A žiaľ, nie je o nich núdza.

Po čase mi mizli peniaze. Najskôr 2 eurá, potom 38, neskôr 49, až som musela zablokovať kartu. Poslala som však hneď reklamáciu a peniaze mi vrátili,“ opísala jedna nakupujúca svoj zážitok na sociálnej sieti.

V prípade zneužitia platobných údajov je potrebné kartu okamžite zablokovať a transakciu reklamovať v banke bez zbytočného odkladu. Takouto situáciou si prešla aj ďalšia zákazníčka Temu:

Mne sa raz stalo presne z Temu, že mi stiahlo 20 € neoprávnene. Ale hneď v banke to ukázalo ako neoprávnené. Tak mi blokli kartu a vrátili peniaze potom.“ Ani takáto skúsenosť však niektorých nakupujúcich neodradí. Komentujúca doplnila, že „bežne kupuje na Temu a stalo sa to len raz.“

temu
Zdroj: snímka obrazovky Temu

Jeden zákazník prišiel o peniaze údajne kvôli Temu aj napriek tomu, že nič nenakupoval: „Ja som si stiahol appku… Ani som nič nekupoval a z môjho účtu mi odišlo postupne 18 platieb po 22 dolárov do Singapuru…

Väčšina ľudí nemá problém, spoločnosť sa bráni

Treba ale podotknúť, že v komentároch je prevažná väčšina takých ľudí, ktorí s nákupom doposiaľ nemali problém. „Už som mal viacero platieb na Temu, no ani raz sa nestalo, že by odišla aj iná platba,“ hovorí Jozef. S pozitívnou skúsenosťou sa pridáva aj Martin: „Žiadny problém, 8 objednávok, stiahli len za to, čo som si objednal. Dokonca riešenie reklamácií je oveľa jednoduchšie ako s obchodmi u nás.“

Pre TV Noviny televízie Markíza poskytla stanovisko aj samotná spoločnosť Temu:

„Naše platobné transakcie dodržiavajú normy PCI DSS a sú ďalej posilnené protokolmi 3D Secure v spolupráci s poprednými bankami. Na posilnenie bezpečnosti spúšťame program odmeňovania za chyby, do ktorého zapájame odborníkov na kybernetickú bezpečnosť, aby identifikovali a odstraňovali zraniteľnosti.“

najlepsia bankova aplikacia
Zdroj: iconfinder.com, unsplash.com

Ako sa vyhnúť riziku pri platení cez internet?

Alena sa s tým vysporiadala po svojom a žiadne zneužitie údajov na karte jej tak nehrozí: „Vždy kupujem na dobierku a ak sa nedá, nekupujem nič.“

Ako upozorňujú ďalší komentujúci, pri nákupe na internete zvážte použitie jednorazových platobných kariet. Vďaka tomu môžete platiť kdekoľvek a ak by aj obchodník chcel zneužiť poskytnuté údaje, už to nie je možné. Takáto jednorazová platobná karta sa totiž po použití automaticky zneškodní.

Aké sú vaše skúsenosti s nákupom na internetových obchodoch typu Temu alebo AliExpress? Mali ste niekedy problém so zneužitím platobných údajov? Napíšte nám do komentárov.

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -