Samosprávy môžu požiadať o eurofondy na kybernetickú bezpečnosť. Smernice sú pre nich povinné

ta3/TASR
22.4.2024 11:22

Do konca apríla môžu obce a mestá požiadať o eurofondy na zaistenie kybernetickej a informačnej bezpečnosti. Povinnosť zaviesť viaceré bezpečnostné opatrenia súvisia so smernicou európskeho kybernetického štandardu NIS Z, ktorú musí Slovensko zapracovať do svojej legislatívy do 17. októbra 2024. Upozornila na to poradenská spoločnosť Novo Funding.

Slovensku chýbajú pracovníci v oblasti kyberbezpečnosti. Potrebuje ich takmer 20-tisíc
TASR/František Iván

"Zatiaľ čo menšie firmy sú od povinností v oblasti kybernetickej bezpečnosti oslobodené, pre subjekty verejnej správy sú požiadavky kladené smernicou povinné," priblížila Vladimíra Pazderová, konateľka spoločnosti.

Smernica rozširuje účinnosť kybernetickej bezpečnosti pre organizácie v súkromnom aj verejnom sektore.

Zaviesť by sa mali bezpečnostné opatrenia ako aktívna kybernetická ochrana s dôrazom na prevenciu, opatrenia na riadenie kybernetických rizík, technológie na ochranu dát či zvýšenie odolnosti informačných systémov proti napadnutiu alebo výpadku.

V rámci kybernetickej a informačnej bezpečnosti by mohla získať verejná správa finančný príspevok vo výške 200-tisíc až 450-tisíc eur z výzvy Podpora v oblasti kybernetickej a informačnej bezpečnosti na regionálnej úrovni - verejná správa v rámci Programu Slovensko.

Hekerským útokom sa musia brániť aj obce a mestá, ktoré by mohli prísť o dôležité a citlivé údaje. Samosprávy môžu v rámci výzvy financovať aj softvérové a hardvérové vybavenie alebo mzdové výdavky, doplnila Pazderová.

Podľa nej to mestám a obciam pomôže znížiť spotrebu vlastných zdrojov investovaných do kybernetickej a informačnej bezpečnosti.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok