Film lásky jednej plavovlásky.Profimedia
StoryEditor

Zomrela Hana Brejchová: So sestrou do svojej smrti neprehovorila

22.04.2024, 09:53
Celebrity

Dve slávne sestry Brejchove sa po rozpore už nikdy nezmierili. Hana Brejchová (†77), hviezda Formanovho filmu Lásky jednej plavovlásky, zomrela pred pár dňami. Rodina to však tajila. So staršou sestrou Janou (84) boli rozhádané niekoľko rokov!

Hana Brejchová je "tam hore" už niekoľko dní. Jej dve dcéry ale o maminej smrti verejne informovali až včera. „Ja som sa túto smutnú správu dozvedela pred pár dňami od brata. A bohužiaľ vám ju môžem len potvrdiť,“ povedala Blesku Hanina neter Tereza Brodská (55). Tá sa rozhodla, že svojej mamičke o tetinej smrti nepovie. „Mamičke to oznamovať nebudem. Dlhé roky sa s Hanou nevideli. Mamička je vážne chorá a ja nechcem, aby jej táto správa ešte prihoršila,“ povedala Brodská, ktorej matka Jana Brejchová sa už 11 rokov stretáva s vážnou neurologickou chorobou.

Nešťastná láska

Na to, prečo sa dve sestry znenávideli, nikdy ani jedna nedala odpoveď. Vraj to spôsobil Miloš Forman (†86), Hanin veľký priateľ a kamarát, ktorý ju ako neherečku obsadil nielen do Lások, ale aj do ôsmich oscarov ovenčeného Amadea. Hana si s ním až do jeho smrti telefonovala, písala a kedykoľvek bol v Prahe, videli sa. Hana Formana celý život platonicky milovala, on bol ale svojho času právoplatným manželom sestry Jany, ktorá je považovaná za najväčšiu filmovú hviezdu v dejinách českej kinematografie. Napriek tomu jej Forman v žiadnom svojom filme nedal rolu.

Manželstvo Hany Brejchovej a Formana dlho nevydržalo

Mohla za to baletka z divadla, s ktorou mal režisér pletky. „Povedal mi, že mám byť ale pokojná. Baletka je vraj len zamilovanosť, kým ja láska na celý život. Že ho tá baletka čoskoro prejde, pretože je to ako choroba, z ktorej sa vylieči,“ prehovorila Jana, ktorá mu vtedy jeho historku uverila. Definitívny koniec ale nastal, keď išla svojho manžela vyprevadiť na pracovnú cestu do Anglicka, kam išla aj baletka. „Išla som sa s Milošom rozlúčiť na stanicu, dala som mu pusu, otvorila oči a vidím, ako sa mi Miloš pozerá cez rameno. Otočím sa a za mnou stála baletka. To bol koniec."

Ostala bez strechy nad hlavou

Či Brejchová zomrela v Dome s opatrovateľskou službou Buštehrad, kde roky žila, alebo v nemocnici na Kladne, nie je jasné. Hana, ktorá bola z ôsmich detí, bývala v Buštehrade od roku 2009, keď jej vyhorel byt v Prahe-Holešoviciach, a ona tak zostala na ulici. V dome s opatrovateľskou službou, kde mala svoj vlastný byt s kuchynkou, sa cítila veľmi spokojná. V kontakte bola so svojimi bratmi a s dcérou Veronikou, s ktorou mala krásny vzťah. S dcérou Svetlanou od istej doby vôbec nekomunikovala.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:08