ADAC: Spĺňajú autá čínskych značiek nemecké nároky? Stále je čo vylepšovať

Elektromobilita motivovala čínske automobilky, aby priniesli na európsky trh svoje modely. Ich hlavnou prednosťou má byť nižšia cena oproti domácej konkurencii. Sú však kvalitatívne porovnateľné s autami európskych značiek?

22.04.2024 06:00
debata (2)
Čínske autá sa na európskom trhu postupne... Foto: BYD
BYD Atto 3 Čínske autá sa na európskom trhu postupne udomácňujú. Na snímke BYD Atto 3.

Nemecký autoklub ADAC pravidelne monitoruje autá na domácom trhu a snaží sa prostredníctvom testov a analýz poskytovať spotrebiteľsky dôležité informácie pre motoristov. Tentoraz sa pozrel bližšie sa autá pochádzajúce z Číny, ktoré momentálne predstavujú najväčšiu konkurenciu pre nemecké a vo všeobecnosti európske automobilky. Hoci predaje čínskych áut zatiaľ nedosahujú závratné hodnoty, zákazníci sa s nimi postupne zoznamujú a na cestách ich vidno čoraz viac.

V prvom rade ADAC pripomína, že voči automobilom z ríše stredu panujú predsudky, že ide o nekvalitné a nespoľahlivé výrobky. Tie pramenia z prvých pokusov čínskych značiek o predaj áut v Európe. Napríklad v roku 2007 chcela značka Brillance uviesť na trh model BS6. Nárazové testy však dopadli katastrofálne a projekt ukončili.

MG 3 2 Čítajte aj MG 3: Hybridná čínska novinka zaútočí na Fabiu. Výkonu má na rozdávanie

Momentálne sa situácia mení a aj vďaka spolupráci so zahraničnými automobilkami a nástupom elektromobility už nie sú čínske autá symbolom nekvality. ADAC otestoval 14 čínskych modelov, ktoré sa predávajú v Nemecku a pridelil im výslednú známku. Testovanie pozostávalo z nárazového testu, vyhýbacieho manévru a celkovej kvality vyhotovenia. Dobrou správou je, že všetky testované autá získali známku „dobré“, takže ich ADAC odporúča.

Na druhej strane uvádza aj oblasti, kde sa musia ešte čínski výrobcovia zlepšiť, aby vo všetkých ohľadoch dobehli európske automobilky. Jednou z nich sú asistenčné systémy, ktoré v niektorých prípadoch vykazovali neskoré reakcie alebo príliš citlivé zásahy. Vyskytli sa dokonca aj problémy s príjmom signálu rádia a fungovaním klimatizácie.

MG Cyberster - 2023 Čítajte aj MG Cyberster: Blesk z jasného neba je tu. Tesle dáva na frak

Spotrebitelia by si mali dať aj pozor na sieť predajní a servisov. Niektoré značky totiž využívajú priamy predaj cez internet a nie cez sprostredkovateľa v podobe tradičného dílera. V tomto prípade môže byť dostupnosť služieb obmedzená a čakacie lehoty opráv dlhšie. To platí aj pre dostupnosť náhradných dielov. Niektoré značky už síce budujú sklady v Európe pre rýchlejšiu dostupnosť najčastejšie potrebných dielcov, ale tie, čo ich musia doviezť priamo z Číny, predĺžia dobu opravy na niekoľko týždňov.

Zoznam testovaných automobilov uvádzame na druhej strane.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #testovanie #čínske autá
Články podľa značiek