Ešte pred pár týždňami investori oslavovali nezastaviteľný rast akcií. Tento týždeň však tento naratív zmenil. Americké akcie zaznamenali najväčšiu týždennú stratu za posledných 17 mesiacov. Okrem toho dosiahli najdlhšiu šnúru strát od roku 2022.

Pokles akcií, hoci stále iba o päť percent, súvisí s veľkým výberom peňazí investovaných do akciových fondov. Počas dvoch týždňov až do tejto stredy investori vybrali z akciových fondov 21 miliárd amerických dolárov. Ide o najväčšie výbery od decembra 2022, ukazujú dáta Bank of America. Naopak, hedžové fondy navyšujú krátke pozície najrýchlejšie od predminulého roka.

„Vo svete vysokého geopolitického rizika, rizika rastu cien komodít a rizika rastu inflácie si myslím, že musíme byť v našej alokácii konzervatívnejší,“ pre Bloomberg povedala Rooney Vera, strategička zo StoneX. „V tomto bode by som rotovala z vysoko lietajúcich akcií a vložila by som to do vysoko výnosných krátkodobých cenných papierov“.

Skutočne, desaťročné dlhopisy americkej vlády sa obchodujú s výnosom 4.6 percenta, čo je o 40 bázických bodov viac, ako je očakávaný výnos indexu S&P 500. Takýto rozdiel medzi akciami a dlhopismi tu nebol od roku 2002.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa