20.4.2024 07:06 | Správy

Kim Čong-un eskaluje napätie: Severná Kórea otestovala nové zbrane

Zdroj: istock

Kim Čong-un pohrozil Južnej Kórei vojnou.

Severná Kórea uskutočnila dva dôležité testy zbraní, čím opäť vyvolala napätie na Kórejskom polostrove. Podľa štátnych médií krajina otestovala „superveľkú hlavicu" pre strategickú riadenú strelu Hwasal-1 Ra-3 a nový typ protilietadlovej rakety Pyoljji-1-2. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Test „superveľkej hlavice" naznačuje pokrok KĽDR v oblasti jadrových zbraní. KCNA, severokórejská štátna tlačová agentúra, neuviedla podrobnosti o sile hlavice, avšak jej označenie „superveľká" naznačuje, že by mohla niesť oveľa silnejší jadrový náboj ako predchádzajúce severokórejské strely.

Druhý test sa týkal protilietadlovej rakety Pyoljji-1-2. Podľa KCNA bol test úspešný a dosiahol „určitý cieľ". Protilietadlové rakety sa používajú na obranu pred leteckými útokmi a test naznačuje, že KĽDR sa snaží posilniť svoju protivzdušnú obranu.

Čítajte aj Je schopná vykonať nukleárny útok spod vody. Severná Kórea uviedla svoju novú...

Zvyšovanie napätia

Tieto testy prichádzajú v čase, keď sa na Kórejskom polostrove zvyšuje napätie. Kim Čong-un, vodca KĽDR, v januári pohrozil Južnej Kórei vojnou a varoval, že jeho krajina nebude rešpektovať hranicu medzi oboma štátmi.

Kim Čong-un Zdroj: AP

Medzinárodné spoločenstvo odsúdilo testy KĽDR. Spojené štáty a ich spojenci vyzvali na obnovenie rokovaní o jadrovom odzbrojení KĽDR, avšak Pchjongjang tieto výzvy zatiaľ ignoruje.

Čítajte aj Má byť schopný „vytvoriť veľkú rádioaktívnu vlnu cunami". KĽDR oznámila ďalší...

(TASR)