Sucho na tomto kontinente spôsobil rekordne silný El Niño

Sucho na tomto kontinente spôsobil rekordne silný El Niño
Zuzana Macháčová

Najhoršie sucho za posledné roky zdevastovalo poľnohospodársky sektor a zničilo úrodu a pastviny. Podľa najnovšieho výskumu za to môže fenomén El Niño. 

Sucho, ktoré doviedlo milióny ľudí na pokraj hladomoru vo veľkej časti južnej Afriky, je podľa najnovšieho výskumu spôsobené najmä javom El Niño. 

Zambia, Zimbabwe a Malawi už vyhlásili stav národnej katastrofy v dôsledku sucha, ktoré zdevastovalo poľnohospodársky sektor a zničilo úrodu a pastviny.

Globálne otepľovanie

Zambijský prezident Hakainde Hichilema vo štvrtok verejne vyzval na medzinárodnú pomoc vo výške 900 miliónov dolárov, pričom nedostatok dažďa spájal so zmenou klímy.

 

Vedci z výskumnej skupiny World Weather Attribution (WWA) však tvrdia, že globálne otepľovanie nie je v tomto prípade dôvodom sucha. „Sucho v južnej Afrike sa zdá byť vzácnym príkladom udalosti spôsobenej predovšetkým javom El Niñom,“ povedala Joyce Kimutai z Imperial College London.

Výskumníci analyzovali historické údaje o počasí za obdobie medzi decembrom a februárom – vrcholom obdobia dažďov v južnej Afrike a dospeli k záveru, že zrážky sa v regióne skutočne zvýšili v dôsledku El Niña. 

Fenomén El Niño

Fenomén El Niño, ktorý vedie k otepľovaniu povrchových teplôt Tichého oceánu, sa vyskytuje v nepravidelných intervaloch, od dvoch do siedmich rokov, a prináša globálne teplejšie podnebie.

 


Súčasný El Niño prišiel v polovici roku 2023 a aktuálne zanikol. Pomocná agentúra Oxfam nedávno uviedla, že viac ako 20 miliónov ľudí čelí potravinovej kríze v južnej časti kontinentu v dôsledku sucha.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd