Rôzne

Scania Super víťazí v súťaži Green Truck 2024

Scania Super víťazí v súťaži Green Truck 2024. Na porovnávací test Green Truck sú každoročne pozvaní všetci výrobcovia nákladných vozidiel v Európe. Súťaž organizujú dva nemecké odborné časopisy s cieľom vybrať nákladné vozidlo, ktoré ponúka najvyššiu efektivitu v diaľkovej doprave.

S výnimkou menšieho neúspechu v roku 2023, keď Scania skončila druhá, zvíťazil výrobca zo Södertälje v siedmich z posledných ôsmich testov a získal titul Green Truck. Scania vyhrala celkovo deväť zo štrnástich testov, ktoré sa uskutočnili od začiatku súťaže v roku 2011, čo je úctyhodný výkon!

Prečítajte si aj

„Scania sa v Európe zapája do mnohých novinárskych testov. V centre pozornosti ocenenia Green Truck Award je však oblasť predstavujúca v našom odvetví absolútne zásadnú požiadavku: ponúkať zákazníkom maximálnu efektívnosť prepravy,“ hovorí Stefan Dorski, senior viceprezident a vedúci divízie Scania Trucks. „Náš pohonný reťazec Super sme predstavili v roku 2021. Priniesol na trh novú úroveň výkonu s 8 % úsporou paliva, ktorú teraz naši zákazníci využívajú v každodennej činnosti.“

Už štrnásťkrát

Test Green Truck každoročne organizujú časopisy Trucker a VerkehrsRundschau. Po prvýkrát to bolo v roku 2011 a odvtedy sa test konal už štrnásťkrát. Scania doteraz získala celkovo deväť (!) víťazstiev, štyri druhé miesta a jedno piate miesto (to bolo hneď v prvom ročníku). Netreba ani dodávať, že sa žiadna iná značka výsledkom spoločnosti Scania ani nepribližuje.

„Áno, to piate miesto – to bolo dávno predtým, ako som sa ujal svojej funkcie,“ hovorí s úsmevom Dorski. „Ale vážne, v spoločnosti Scania sme veľmi hrdí a šťastní, že sme opäť získali titul najefektívnejšieho diaľkového nákladného vozidla na svete. Nižšia spotreba paliva znamená, že naše nákladné autá významne prispievajú k znižovaniu emisií CO2, keďže svetová doprava stále vo veľkej miere závisí od spaľovacích motorov.“

Najlepšie nákladné vozidlo v teste sa určuje podľa dômyselného vzorca. Ten zahŕňa všetky dôležité aspekty efektívnej a udržateľnej dopravy: spotrebu paliva, priemernú rýchlosť, množstvo použitého AdBlue a hmotnosť auta (čím ľahšie, tým lepšie).

„Víťazstvo v súťaži Green Truck znamená mať najlepšiu ponuku na trhu,“ hovorí Stefan Dorski, riaditeľ spoločnosti Scania Trucks. „Vozidlo ako víťazný model 460 R si môže ktokoľvek okamžite objednať.“

Výsledky spoločnosti vynikajú nad ostatnými

Pri podrobnejšom pohľade na reálne údaje použité vo vzorci Green Truck vidíme, že výsledky spoločnosti vynikajú nad ostatnými. Na 100 km predstavuje priemerný rozdiel oproti druhému v poradí 0,41 litra paliva. Ak vezmeme do úvahy, že diaľkové nákladné vozidlo najazdí ročne približne 150 000 km, je na tom Scania o viac než 600 litrov ročne lepšie než najbližší konkurent. Nákladné vozidlo Scania bolo s hmotnosťou 7 040 kg zároveň najľahším vozidlom a dosiahlo najvyššiu priemernú rýchlosť – 79,70 km/h. Spoločnosť Scania ďalej v máji 2023 predstavila aktualizovanú verziu svojho systému CCAP (tempomat s aktívnou predikciou), čo jej v teste pravdepodobne zaistilo výhodu.

Testovanie prebieha na rôznych typoch ciest (ale najmä na diaľniciach) v oblasti Mníchova. Na všetko starostlivo dohliadajú organizátori a zamestnanci zúčastnených výrobcov. Vždy sa používa referenčné vozidlo, ktoré kompenzuje meniace sa podmienky, ako je protivietor, dážď alebo teplota.

O spoločnosti Scania

Scania je popredný svetový poskytovateľ riešení v doprave. Spolu s našimi partnermi a zákazníkmi sa usilujeme posunúť smerom k udržateľnému systému dopravy. V roku 2022 sme našim zákazníkom dodali 80 238 nákladných vozidiel, 4 994 autobusov a 13 400 priemyselných a lodných energetických systémov. Čisté tržby dosiahli viac ako 170 miliárd SEK, z toho viac ako 20 percent súviselo so službami. Spoločnosť Scania, ktorá bola založená v roku 1891, v súčasnosti pôsobí vo viac ako 100 krajinách a zamestnáva takmer 57 000 ľudí. Výskum a vývoj sa sústreďujú hlavne vo Švédsku. Výroba prebieha v Európe, a Latinskej Amerike s regionálnymi centrami produktov v Afrike a Ázii. Spoločnosť Scania je súčasťou spoločnosti TRATON GROUP.

Back to top button