Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Toto nie je grandiózne 

Najvyšší súd v USA. (AP Photo/J. Scott Applewhite, File)
Najvyšší súd v USA. (AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

1. Slobodný svet bojuje proti korupcii 2. Kliatba mimo profesie 3. Všade majú jánošíkov 4. Keď sa o štátnosť naozaj bojuje tisíc rokov

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

Už niekoľko týždňov máme v počítači paródiu na žalospevy nad zúfalým stavom národa. Dobrá paródia by mala byť takmer na nerozoznanie od svojho predmetu, ale zase nesmie pôsobiť úplne hodnoverne. A to je práve problém, lebo moc nás vždy predbehne čímsi, v dôsledku čoho by ste si nemohli byť istí, že je to paródia na nárek, nie skutočný nárek. No nič, tak si to dnes povedzme trochu inak.

1. Slobodný svet bojuje proti korupcii

V utorok zasadal „ústavný súd“. Riešil zaujímavú kauzu a kvalifikovaní pozorovatelia z otázok, ktoré sudcovia kládli sporovým stranám, a z reakcií na ich odpovede, usudzujú, že výsledok bude zodpovedať očakávaniam.

Starosta mesta na brehu jazera sa rozhodol verejne obstarať smetiarske autá. Urobil tak postupom, ktorý prokurátori vyhodnotili ako zmanipulovaný s cieľom dopriať víťazstvo konkrétnej firme. Aj sa to podarilo, a po skončení zákazky úspešná firma uhradila starostovi 13-tisíc ako odmenu za „konzultačné služby“.

Starosta dostal 21 mesiacov za korupciu.

Zdá sa však, že na súde má veľkú šancu uspieť s tvrdením, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie