Hlavný iniciátor bol Weiss. Ako človek bol pre mňa najväčšie sklamanie, priznal Kozák

Ján Kozák.
Ján Kozák. (Autor: TASR)
Pavol Spál|19. apr 2024 o 10:03

Bola to pre mňa strašná rana, priznal Kozák.

BRATISLAVA. Bol október 2018. Po prehre s Českom 1:2 v Lige národov nemohol Ján Kozák zaspať. Duel si pozrel hneď dvakrát, potom sa išiel prejsť.

"V tom som si všimol, ako sedem hráčov (Martin Dúbravka, Michal Šulla, Milan Škriniar, Ľubomír Šatka, Norbert Gyömbér, Stanislav Lobotka a Vladimír Weiss ml.) iba prichádza na hotel. Bola to pre mňa facka," vysvetľoval vtedy Kozák.

Z hotela potom odišiel bez rozlúčky a rezignoval vo funkcii reprezentačného trénera. Bol to veľký šok.

Legendárny hráč a tréner oslávil sedemnásteho apríla sedemdesiatku. V relácii RTVS pod názvom Nočná pyramída si zaspomínal na svoju kariéru.

Dodnes ho mrzí práve jeho koniec v národnom tíme.

„Bola to pre mňa strašná rana,“ priznal Kozák. 

Prvý rozhovor mal s Hamšíkom a Škrtelom

„Nešlo o to, že hráči niekde odišli. Mali sme jasné pravidlá, ktoré sa dodržiavali. Keď si hráči chceli niekde ísť sadnúť, kapitán a zástupca kapitána prišli za mnou. Dohodli sme sa, dokedy majú hráči voľno a rešpektovalo sa to. 

„Zrazu prišiel jeden deň a siedmi hráči z kádra prišli ráno domov, na to som nebol zvyknutý,“ prezradil Kozák. Zdôraznil, že najskúsenejší hráči medzi hriešnikmi neboli. 

Škrtel, Hamšík, Hubočan či Nemec zostali na hoteli.

„Prvý rozhovor som mal so Škrtelom a Hamšíkom, pýtal som sa ich: Čo to robíte? Nejako sme sa dohodli, čo ma neberiete vážne? Bez môjho súhlasu odídete preč? Oni reagovali: Tréner, my sme boli v hoteli.“

Iniciátorom bol Weiss

Na otázku moderátora RTVS, že kto to všetko zorganizoval, Kozák reagoval: 

„Šiel som za tým a informoval som sa. Hlavným iniciátorom bol Vlado Weiss. Bol to veľmi dobrý hráč, ale ako človek bol pre mňa obrovské sklamanie,“ priznal Kozák. 

„Keď som dal hráčom šancu, tak som im dôveroval po hráčskej aj ľudskej stránke. Bral som ich ako deti, ako partnerov pre spoluprácu a zrazu takéto sklamanie," dodal jeden z najúspešnejších trénerov v dejinách Slovenska.

„Mohol som sa urobiť slepým, ale to by som nebol ja. Mal som dobré podmienky a dobrý tím. Odísť od tohto, to málokto dokáže. Vtedy som to cítil tak, že potrebujem skončiť," pokračoval Kozák. Národný tím viedol päť rokov.

"Prezidentovi Slovenského futbalového zväzu som povedal, že čo sa stalo a dal som mu otázku. ´Vieš si predstaviť reprezentáciu bez týchto hráčov?´. On reagoval, že nie. 

Ja som odpovedal, že si už neviem predstaviť spoluprácu s tými hráčmi. Zbalil som sa a odišiel. 

Weiss to vidí inak

Samotný Weiss v rozhovore pre portál sport24.sk poprel, že by bol hlavný iniciátor. 

„Iniciátorom toho celého som určite nebol ja, ale myslím si, že dnes už je to jedno. Žiaľ sa to stalo, nemôžem to zobrať späť a nechcem to ďalej rozpitvávať cez médiá,“ priznal kapitán Slovana.

„Od tohto incidentu sme spolu s trénerom Kozákom už neraz boli a rozprávali sme sa v dobrom. Verím však, že sa v budúcnosti o celej tejto situácii ešte raz otvorene porozprávame,“ dodal Weiss. Celá situácia ho mrzí. 

„Trénera Kozáka si nesmierne vážim, či už ako trénera, ale aj ako človeka. Viem, že v reprezentácii som mal u neho vždy stabilné miesto a cítil som pri ňom podobnú podporu, akej sa mi dostáva aj od môjho otca. O to viac ma mrzí, že som vtedy porušil životosprávu a že som vtedy odišiel s chalanmi von,“ dodal Weiss junior. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Hlavný iniciátor bol Weiss. Ako človek bol pre mňa najväčšie sklamanie, priznal Kozák