Google vylepšuje Mapy: Niektoré funkcie budú dostupné aj na Slovensku. Mnohým uľahčia cestovanie

Nová aktualizácia Google Máp ponúka k bežným trasám autom po novom aj alternatívne možnosti cestovania, napríklad autobusom či vlakom.

Google Mapy alterantivne trasy mestskou hromadnou dopravou
Zdroj: Ant Rozetsky on Unsplash, upráva Vosveteit.sk

Dnes, keď chcete cestovať z jedného bodu do druhého prostredníctvom auta, tak Google Mapy vám navrhnú ako voľbu číslo jedna, cestu, pri ktorej vytvoríte čo najmenej emisií. Gigant posúva túto funkciu na novú úroveň. Pri navigovaní z bodu A do bodu B, vám bude navrhovať po novom alternatívne možnosti cestovania s nižším obsahom uhlíka, informuje gigant na svojom blogu blog.google.

Google Mapy vám ponúknu alternatívne možnosti cestovania

Predstavte si, že si dáte vyhľadať cestu z jedného konca mesta na druhý. Mapy vám po boku cesty autom ukážu aj alternatívne možnosti cestovania, ako je napríklad cesta vlakom, autobusom či iným dopravným prostriedkom. Samozrejme, Google bude zobrazovať cesty s podobnou dĺžkou transportu. Berúc do úvahy, že hlavne vo väčších mestách, často musíte hľadať parkovanie, čo nám predlžuje cestovanie, tak ide o nástroj, ktorý má veľký potenciál.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Niekedy, paradoxne, pešia chôdza je rýchlejšou ako cesta autom. A to hlavne na kratšie vzdialenosti, kedy je okrem iného aj ekologickejšia.google 18

Zdroj: GoogleTáto funkcia bude dostupná už čoskoro pre prvých 15 miest. Týka sa to napríklad Amsterdamu, Barcelony, Londýna, Montrealu či Paríža. No ďalšie mestá by mali rýchlo pribúdať.

Podrobnosti o vlakových či autobusových spojoch

Jednou z ďalších funkcií, ktorá bude dostupnou pre pomerne veľa krajín, sú podrobnosti o spojoch na dlhú diaľku. Stačí vyhľadať požadované vlakové či autobusové spoje a vyhľadávač vám ihneď poskytne rôzne podstatné informácie o spojoch. K dispozícii budú napríklad údaje o čase odchodu či príchodu, ceny lístkov a niektorých prípadoch budú dostupné dokonca aj odkazy na rezerváciu lístku.

vlaky a autobusy
Zdroj: Google

Funkcia pre vlakové spojenia bude k dispozícii ak cestuje v týchto štátoch:  Austrália, Rakúsko, Bangladéš, Bielorusko, Belgicko, Kanada, Chorvátsko, Česko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Indonézia, Írsko, Taliansko, Japonsko, Kazachstan , Luxembursko, Malajzia, Holandsko, Nový Zéland, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Taiwan, Thajsko, Turecko, Ukrajina, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty americké.

V prípade autobusových spojení je tých štátov podstatne menej: Brazília, Kanada, Čile, Francúzsko, Nemecko, Írsko, Taliansko, Japonsko, Mexiko, Poľsko, Španielsko, Švédsko, Ukrajina, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty americké. Mali by ale v dohľadnej dobre pribudnúť aj ďalšie. Pevne veríme, že Slovensko medzi nimi chýbať nebude.

V nasledujúcich mesiacoch, budete vidieť ďalšiu zmenu. Pri používaní služby Letenky Google uvidíte nielen lety, ale aj vlakové alternatívy. 

Čo keď je lietanie jediná cesta?

Určite mi dáte za pravdu, keď poviem, že niekedy je lietanie jedinou možnosťou. Avšak, je dôležité pamätať si, že environmentálny vplyv tejto cesty môže byť rozdielny v závislosti od toho, ktorý let si vyberiete. Vďaka Google Flights už teraz môžete vidieť odhady emisií pre takmer každý let vo výsledkoch vyhľadávania a môžete filtrovať ponuky, aby ste našli let s najmenšími emisiami. 

Dáta o emisiách pochádzajú z Travel Impact Model (TIM). Ide o model vyvinutý spoločnosťou Google na predpovedanie emisií skleníkových plynov spojených s letením. Slúži na odhad emisií na jedného cestujúceho počas letu. Tento model je súčasťou snahy spoločnosti Google o podporu udržateľného cestovania a zníženiu environmentálnej záťaži spojenej s leteckou dopravou.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre