Nemecká vláda chce dokázať Európe aj svetu, že energetická transformácia je dobrý nápad. Bez ohľadu, či sú na to v súčasnosti reálne podmienky. V praxi sa totiž začína ukazovať, že krajiny na obrovský nárast dopytu po elektrine nie sú pripravené.

Nemecké mesto Oranienburg sa dostalo do nepríjemnej situácie – nemá dostatok elektriny. Ohrozené je zásobovanie pre domácnosti i firmy. Muselo preto vyhlásiť elektrickú núdzovú situáciu.

„Možnosti zásobovania sme vyčerpali,“ uviedol generálny riaditeľ komunálnych služieb v meste Peter Grabowsky. Ako informoval nemecký týždenník Focus, znamená to stopku pre akékoľvek nové domové prípojky, nesmú sa inštalovať žiadne ďalšie tepelné čerpadlá a ani rozširovať nabíjacie infraštruktúru pre elektromobily.

Oranienburg mal pritom potenciál ďalej rásť. V uplynulých rokoch sa tam prisťahovalo okolo desaťtisíc obyvateľov, ktorí odišli z neďalekého Berlína. Ako pripomínajú nemecké médiá, oblasť bola vyhľadávaná aj zo strany podnikateľov a firiem. Lákali ich nižšie ceny za prenájmy a dobrá dostupnosť do hlavného mesta.

Ak nenahradíme uhlie inými stabilnými zdrojmi, nebudeme sebestační, upozorňuje odborník
Neprehliadnite

Ak nenahradíme uhlie inými stabilnými zdrojmi, nebudeme sebestační, upozorňuje odborník

Keď chýba elektrina

V Oranienburgu sa jednoducho stalo to, čo čaká aj iné mestá. Ak sa na energetickú transformáciu lepšie nepripravia, pri narastajúcom dopyte po elektrine to nemajú šancu utiahnuť.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa