V tomto roku zaplatí štát za 13. dôchodky 828 miliónov eur, v roku 2027 náklady presiahnu jednu miliardu eur. Parlament odobril novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá zavádza vianočný bonus vo výške priemerného dôchodku. Podľa predkladacej správy naň v tomto roku bude mať nárok 1,47 milióna Slovákov.

Hoci opozícia nápad dlhodobo kritizovala, nakoniec zaň hlasovalo až 104 poslancov, čo by stačilo na ústavný zákon. Ku koalícii sa pridalo KDH. Jeho predstavitelia na sociálnej sieti napísali, že im minister práce Erik Tomáš garantoval, že neotvorí a nezníži druhý pilier. „Zásahom do druhého piliera by totiž podľa nás vláda obrala svojich občanov o ich úspory. Minister rovnako garantoval, že zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí dvíhanie dani a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov,“ tvrdí hnutie.

To však znamená, že koalícia nemá doriešené financovanie tohto, ani ďalších sociálnych opatrení. Samotný premiér Robert Fico pritom priznal, že Slovensko musí v budúcom roku ušetriť 1,4 miliardy eur. Zatiaľ však boli predstavené opatrenia v rádovo nižších sumách, napríklad daň zo sladených nápojov.

Exminister práce za Smer a súčasný predseda výboru NR SR pre sociálne veci Ján Richter je presvedčený, že ekonomika dokáže utiahnuť vyššie náklady. Odvolal sa na vyšší výber odvodov, ktorý podľa neho ešte môže rásť, ak sa do pracovného procesu zapojí viac ľudí. V rozhovore pre reláciu K Veci Slovenského rozhlasu uviedol, že ak prácu nahradí umelá inteligencia, bude potrebné zaťažiť odvodmi aj ju.

Je však otázne, prečo by zahraniční investori držali svoje pobočky na Slovensku, ak by nechceli vyžívať tunajšiu pracovnú silu. Väčšie prepúšťanie už ohlásili technologické spoločnosti AT&T a IBM.

Pasca na penzistov: Aká je cena za skorší dôchodok
Neprehliadnite

Pasca na penzistov: Tri riziká, ktoré prináša predčasný dôchodok

V rámci novely sa cez pozmeňovací návrh poslankyne Hlasu Zdenky Mačicovej sťažili podmienky pre získanie predčasného dôchodku. Poslankyňa navrhla, aby sa nárok naviazal na strednú dĺžku života. Zjednodušenie predčasných dôchodkov zaviedlo ministerstvo ešte pod vedením Milana Krajniaka. V predkladacej správe očakávalo, že v roku 2023 využije túto možnosť vyše tri tisíc ľudí. V skutočnosti ich bolo až 12-tisíc. To spôsobilo problémy viacerým sektorom, ktoré hlásili chýbajúcich pracovníkov.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť reagovala, že 13. dôchodky majú negatívny vplyv na dlhodobú udržateľnosť vo výške 0,4 percenta HDP. Naviazanie predčasných dôchodkov na strednú dĺžku dožitia naopak zlepší dlhodobú udržateľnosť na úrovni do 0,4 percenta HDP. Jednoduché rovná sa, však nie je podľa rady možné medzi obe opatrenie dávať.

„Trináste dôchodky majú okamžitý negatívny vplyv, zatiaľ čo úspora z opravy nastavenia predčasných dôchodkov bude nabiehať len postupne v dlhodobom horizonte. Inými slovami, okamžité a trvalé náklady zavedenia trinástych dôchodkov sa prvýkrát v rámci roka vykompenzujú opravou predčasných dôchodkov až o približne 25 rokov, pričom k úplnej kompenzácii všetkých nákladov na zavedenie trinástych dôchodkov dôjde až o 50 rokov,“ upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.