• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
19°Bratislava

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

  • 20:10 18.04.2024
  • Brusel
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Predseda vlády SR Robert Fico sa vo štvrtok večer, po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu Európskej únie (EÚ) v Bruseli, netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Lídri si pred diskusiami o ochrane jednotného trhu, budovaní únie kapitálových trhov a posilňovaní konkurencieschopnosti vypočuli správu o budúcnosti jednotného trhu, ktorú vypracoval bývalý taliansky premiér Enrico Letta. Fico pripomenul, že počas rokovaní s Lettom Slovensko dbalo najmä o zaradenie sociálnych aspektov tejto správy.

Premiér pripomenul, že EÚ mala doteraz viacero ambicióznych hospodárskych plánov a naznačil, že ich ciele neboli dosiahnuté. „Teraz je ďalšia agenda, ako prehĺbiť jednotný trh a pomôcť súťaživosti EÚ. Spomínali sa najmä Spojené štáty vo vzťahu k súkromnému kapitálu,“ povedal. Podľa jeho slov sa táto situácia týka aj Slovenska, kde ľudia majú obrovské úspory kapitálu okrem bánk aj v druhom sporiacom pilieri. Dodal, že ide o „umŕtvené“ peniaze, ktoré sa nepoužívajú na rozvoj Slovenska, ale podobne ako aj inde v EÚ, obrovské množstvo financií odchádza do USA, odkiaľ prichádzajú do Európy ako investície.

Vysvetlil, že povinnosťou vlády je naštartovať ekonomiku cez všetky zdroje, ktoré sú k dispozícii, či už zo štátneho rozpočtu, eurofondov a iných fondov a tiež prostredníctvom súkromného kapitálu, čo je podľa neho uvedené aj v programovom vyhlásení vlády. Privítal závery summitu, ktoré hovoria o využití aj súkromných zdrojov na oživenie domácej ekonomiky a z pohľadu EÚ na európske ciele.

Lídri hovorili aj o tom, ako skĺbiť ciele Európskej zelenej dohody s podporou priemyslu. Podľa Fica si viaceré štáty uvedomujú, že zelené ambície brzdia hospodársky rozvoj, aj preto sa v záveroch objavuje volanie po vyváženosti a „rozumnosti“ klimatických cieľov naviazaných na rozvoj ekonomiky.

Pre Slovensko boli podľa neho nepriechodné návrhy na harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. „Dane sú národnou kompetenciou. Aj napriek tomu sa pokúšali niektoré veľké krajiny nájsť spôsoby, ako presadiť slová ako konvergencia či harmonizácia. Oceňujem, že krajiny Vyšehradskej štvorky a ďalšie mali v tomto rovnaký názor a odmietli to. Toto sme veľmi tvrdo odmietli,“ vysvetlil.

Súhlasil však s návrhmi na harmonizáciu na úrovni EÚ, pokiaľ ide o riešenie bankrotov insolventných firiem. Nebráni sa ani návrhom na zavedenie akéhosi celoeurópskeho orgánu pre dohľad nad najdôležitejšími aktérmi na finančných trhoch a približovaniu jednotlivých kontrolných systémov. Ako však zdôraznil, aj v tomto smere si musia národné štáty zachovať vlastné kontrolné systémy.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

DNES - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

DNES - 10:17Ekonomické

Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie.

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

VČERA - 17:36Ekonomické

Európska centrálna banka by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní.

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

VČERA - 14:41Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.

Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie a dovolenka

Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie a dovolenka

VČERA - 13:47Ekonomické

Medzi najžiadanejšie benefity pre zamestnancov patria finančné odmeny, dovolenka nad rámec zákona a home office.